’Ik weet niet wie Rusland bestuurt’

door Maaike Veen in Londen

„Ik denk dat de Britse autoriteiten precies weten wat er is gebeurd, maar het is de vraag of ze het zullen zeggen.”

Alex Goldfarb, vriend en woordvoerder van Alexander Litvinenko, is ervan overtuigd dat de moord op de voormalige geheim agent wordt opgelost. Litvinenko beschuldigde op zijn doodsbed de Russische president Poetin. Goldfarb houdt het op een ’belangrijk element’ binnen de Russische geheime dienst, die voor Litvinenko vijand nummer één was. „Niet alleen door wat hij wist, maar ook door wat hij zei”, zei Goldfarb gisteren tegen buitenlandse journalisten in Londen.

„Ik weet niet of Poetin erbij betrokken is. Ik weet niet wie Rusland bestuurt, Poetin of de geheime dienst”, zei Goldfarb. „Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen en het kan zijn”, speculeerde hij, „dat mensen binnen de geheime dienst het land proberen te destabiliseren om Poetin er zo van te overtuigen aan te blijven.”

De in Amerika woonachtige Goldfarb ontmoette Litvinenko en de Russische oligarch Boris Berezovski in 2000, toen hij voor miljardair George Soros een project deed in Rusland. Litvinenko zat destijds in de gevangenis omdat hij zijn werkgever, de geheime dienst, in diskrediet had gebracht met zijn beschuldiging dat hij opdracht had gekregen om Berezovski te vermoorden. In 2000 belde deze Goldfarb om Litvinenko te helpen asiel te krijgen in de VS. Daar is Goldfarb, onder het communisme dissident in Rusland, directeur van de Internationale Stichting voor Burgelijke Vrijheden. Die stichting werd opgezet door Berezovski. Amerika weigerde de geheim agent, maar in Londen kreeg Litvinenko wel asiel.

Er circuleren allerlei theorieën over wie er achter de moord op Alexander Litvinenko zitten. „De meest vergezochte zijn dat Iran of Georgië verantwoordelijk zijn omdat ze Rusland willen straffen of dat Berezovski en zijn vrienden Litvinenko wilden vermoorden om Poetin verder in diskrediet te brengen. Ik zeg kijk naar de bewijzen: alle sporen gaan terug naar Moskou en hoogst waarschijnlijk hebben alleen door de overheid gecontroleerde instanties toegang tot polonium-210.”

Met die radioactieve stof is Litvinenko vermoord. Inmiddels doet ook Interpol onderzoek, omdat er behalve in Londen en Moskou ook in Hamburg sporen van polonium-210 zijn gevonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden