Ik was wel gek maar niet goed

In lerland, 8 km van Cork, ligt de bedevaartsplaats Blarney Castle. Het is vooral bekend bij die leren die welsprekendheid als een grote gave beschouwen.

Zij hebben dan ook de reis naar Blarney Castle gemaakt om `the gift of the gap' to ontvangen. Hen interesseert slechts één steen van Blarney Castle, de wereldberoemde ` Blarney Stone' die in iedere reisgids vermeld staat. Want `the gift of the gap' is voor iedereen beschikbaar. De leren staan bekend als zéér gastvrij.

Ook wij als toeristen wilden deze steen bezoeken en indien mogelijk kussen, om deelgenoot to worden aan deze gave. Want de steen moet gekust worden wil de gave werken hadden we gelezen. Toen wij dan ook met het tourbusje uit Killarney naar Cork en omgeving vertrokken, wisten wij nog niet precies wat ons in Blarney Castle to wachten stond. Pas toen we naar de toren van bet kasteel liepen drong de 'heiligheid' van de plaats tot ons door. Voor de toren stonden rijen mensen to wachten om de nauwe wenteltrap to bestijgen die naar `The Stone' voerde. De rijen gingen op en neer langs dezelfde trap. Er was geen luidruchtigheid, meer bet zachte gemompel van een processie. Wij hadden ons met de andere toeristen aangesloten bij de rij die opwaarts ging. Wat doet de' Blarney Stone' voor een mens had ik in bet busje aan een van mijn medereizigers gevraagd. `De Blarney Stone maakt de tong los', was het antwoord geweest.' Een ander had nog opgemerkt, dat nadat je de steen gekust had je vloeiend Engels zou gaan spreken.

Langzaam stapje voor stapje gingen we voorwaarts totdat we bij de trap kwamen. `We zijn toch hardstikke gek dat we ons zo laten meevoeren', zei een van mijn vriendinnen. We staan hier al meer dan een half uur, alleen omdat we daarboven een steen willen kussen. Gek zijn we, laten we uit deze rij gaan'. Ik wil naar boven, zei ik heel beslist, `it is a must' in lerland. 'Je bent niet in lerland geweest als je `De Steen' niet heb gekust!'

Gelukkig werden we door degene die achter ons waren de trap op gestuwd. We konden maar één kant op en dat was naar boven. Voor ons speelde een wonderlijk schouwspel zich af. Een deken lag op de grond uitgespreid. Met de hulp van een begeleider legde de pelgrim zich op de rug neer. Het hoofd werd achterover over de muur die achter hem was gehouden. Was het een dame dan werd er een andere deken over haar been gelegd zodat ze er niet onkuis bij lag. De begeleider hielp de pelgrim zich zovér over de muur to duwen, dat hij de steen die voor hem was kon kussen. Daarna werd er een foto van het gebeuren gemaakt. Ik stond to overwegen of ik bereid was zover over die muur to hangen. Achter mij hoorde ik de éne vriendin tegen de ander zeggen `Ben je gek ik doe het niet'. Ik ook niet zei die, wat een bijgelovige poppenkast!'

lemand duwde mij naar voren. Voor ik er erg in had lag ik op de deken. Een andere deken werd netjes over mij heen gelegd. Mijn hoofd werd over de rand van de muur geduwd. Ik geloof dat ik een steen gekust heb, maar dat weet ik niet zeker. Wel stond de fotograaf met zijn toestel in de aanslag en hoorde ik knip knip. Het heilige moment was vereeuwigd. Ik gaf mijn adres en de foto zou mij toegestuurd worden. Enkele weken na mijn vakantie kwam de beloofde foto uit Ierland. Vol verwachting opende ik de envelop. Daar was de deken en daarop lag een jonge vrouw. Het was niet ¿ik¿ die daar lag. Ik stuurde de foto terug met het nummer dat ik gekregen had. Een paar weken later kwam er een nieuwe foto. Het was opnieuw een vreemde vrouw die onder de deken lag. Het bewijs dat ik de ¿Blarney Steen¿ gekust heb, heb ik nooit gekregen, maar wel de ¿gift of the gap¿.

Twee jaar later emigreerde ik naar Nieuw Zeeland en sprak vloeiend Engels. Niet met een Iers, maar zoals de bisschop van Auckland opmerkte met een schots accent. ¿Do you come from Scotland?’ Ik was wel goed, maar niet gek en heb de bisschop in zijn geloof gelaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden