'Ik vrees als fietser vaak voor mijn veiligheid'

Ze zijn beroepshalve vaak onderweg. Hoe reizen ze het liefst of laten ze zich vervoeren, de bekende en minder bekende Nederlanders? Vandaag: Ben Buskes van het Comité Anti Stierenvechten.

,,Sinds december vorig jaar ben ik directeur van het comité, dat in mijn woonplaats Utrecht is gevestigd. Een bewuste keuze. Ik was na vijftien jaar het forenzen per trein spuugzat. Altijd die vertragingen en het telkens te laat komen. Daarom was ik toe aan een baan dicht bij huis. Ik ben nu met de fiets, mijn favoriete vervoermiddel, in tien minuten op kantoor. Daarbij wilde ik me, na werkzaam te zijn geweest voor een antidiscriminatiebureau en een vluchtelingenorganisatie, met dierenwelzijn gaan bezighouden. Dat past ook bij mijn ideeën over een betere wereld.

Ja, het klinkt vandaag de dag nogal softie, maar ik heb nog idealen. Hoewel ik die heus wel eens met voeten treed. Zo pakte ik naar mijn smaak veel te vaak het vliegtuig. Daarom heb ik anderhalf jaar geleden besloten voor vakanties Europa niet meer te verlaten.

En mijn auto heb ik inmiddels de deur uit gedaan. Ik vind de leefbaarheid van onze samenleving er door de hoeveelheid files niet op vooruitgegaan. Zelf heb ik veel last van al dat gemotoriseerde verkeer. Ik vrees als frequente fietser dikwijls voor mijn veiligheid.

Ik stap tegenwoordig alleen nog in een -geleende- auto als dat écht nodig is. Dat is vanmiddag het geval. Ons comité en leden uit de achterban demonstreren vanaf 15 uur bij de Portugese ambassade in Den Haag. Daarvoor moet ik van alles vervoeren: borden, spandoeken en een door een kunstenares vervaardigde stier met bandarilles -stokken met weerhaken- in de rug.

Op verzoek van onze Portugese zusterorganisatie wordt in vijftien landen gelijktijdig actie gevoerd tegen het feit dat sinds juli in Portugal het doden van stieren in de arena niet langer illegaal is. Voorheen was het daar gebruikelijk dat de beesten na het gevecht in het slachthuis bij de arena werden afgemaakt. Je kunt inderdaad stellen dat de stieren op zich beter af zijn als ze direct uit hun lijden worden verlost. Maar daar gaat het ons eigenlijk ook niet om. We vonden deze nieuwe wetgeving een goede aanleiding om de publieke opinie er weer van te doordringen dat stierenvechten een heel slechte zaak is.

Inmiddels hebben we in dit land ons doel wel bereikt. Een halfjaar geleden hebben we een onderzoek laten doen waaruit bleek dat 85 procent van de Nederlanders faliekant tegen is. Daarom hebben we besloten ons nu te richten op de ondersteuning van onze zusterorganisaties in Zuid-Frankrijk, Portugal en Spanje. Dat betekent dat ik voortaan wat vaker het vliegtuig moet pakken. Dagenlang treinen kunnen we ons nou eenmaal niet veroorloven. Maar als het even kan, beperken we ons natuurlijk tot het verkeer per fax, telefoon of internet.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden