De antwoorden op de vraag van Monic Slingerland

‘Ik vond de rebel Wolkers prachtig, Trouw noemde hem een schoft’

null Beeld
Beeld

De boekenweek gaat over dwarsdenkers. Monic Slingerland vroeg daarom welke rebel de lezer in de boekenkast heeft staan. ‘Ik denk toch eerst aan vrouwelijke schrijvers.’

Laurence Sterne

De meest dwarse schrijver die ik tegenkwam, is Laurence Sterne, wiens meerdelige ‘Tristram Shandy’ (1759-1767) onmogelijk is samen te vatten, door alle uitweidingen en doordat de verteller zichzelf voortdurend onderbreekt. Typografisch is het zijn tijd ver vooruit. Pas in ‘Extreem luid & ongelooflijk dichtbij’ (2005) van Jonathan Safran Foer trof ik iets soortgelijks.
Hans van der Maten Enschede

Louise Labé

Bij rebelse boeken denk ik vooral aan vrouwelijke schrijvers. Zij moesten vaak wat overwinnen. De Franse dichteres Louise Labé kreeg in de zestiende eeuw de bijnaam ‘La belle rebelle’. Zij nam in hartstochtelijke liefdesgedichten geen blad voor de mond. Haar grootste rebellie was dat zij haar gedichten liet uitgeven. Calvijn noemde Labé een ordinaire hoer. Het gevolg was dat ze jarenlang werd verzwegen. Lees ook ‘Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk’, door Stefan Bollman.
Sytske van Bochove Amsterdam

Floris B. Bakels

Als verwoed lezer heeft ‘Nacht und Nebel’ (1977) van Floris B. Bakels ­indruk op mij gemaakt. Het schetst het leven van een gevangene in een concentratiekamp. Het verhaalt van opperste naastenliefde en van vertrouwen in een goede afloop.
Rinus van der Molen Purmerend

Jan Wolkers

Als vijftienjarige in een christelijk-­gereformeerd gezin vond ik het ­bevrijdend om in 1961 ‘Serpentina’s petticoat’ te lezen, het debuut van Jan Wolkers. Wat een stijl, wat een beeldende taal. Ons lijfblad Trouw sprak van een deels gefantaseerde biografie van een schoft en een ‘stinkuitgeverij’. Mijn docent Nederlands vroeg het mij te leen. Ik verstopte het voor mijn ouders in het kolenhok. Het staat nu pontificaal in mijn boekenkast.
Jan Bijker Hoogezand

Yvonne Keuls

Yvonne Keuls is mijn favoriete dwarsdenker. Eind jaren tachtig sleepte zij me door het gymnasium met boeken als ‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’. Nu lees ik in haar boek ‘Familiegedoe’ over prins Claus: dwarsdenker in een gouden kooi.
Henriette de Jong Veenendaal

Ivan Illich

Een dwarsschrijver in mijn boekenkast is Ivan Illich (1926-2002). Hij ­bezag onze tijd als vanuit de ogen van een middeleeuwer en leverde ­kritiek op contraproductieve effecten van vooruitgang. De auto overbrugt veel kilometers, maar creëert juist ­afstand: we gaan ver van ons werk ­wonen en staan uren in de file. Wijdverbreid is de misvatting dat leren iets is wat we doen via instituten, ­terwijl we het meeste ook zelf kunnen.
Gerard Adelaar Gouda

Ditrich Bonhoeffer

Dietrich Bonhoeffer: ‘Verzet en overgave’. Als érgens het rebelse en dus ­bevrijdende van het christelijk geloof in wanhopige tijden is verwoord, dan wel in dit boek.
Gerard de Ruiter Delfgauw

Rebellenclub

‘Sjors van de Rebellenclub’. Zeer boeiend in onze jeugd.
Evamarion Scherrewitz Almere

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden