’Ik voelde me zó vernederd’

Ze was verdacht gemaakt, faalde, voelde zich eenzaam en las dat ze de ’schlemiel’ was van de Winterspelen. Maar Moniek Kleinsman (24) vecht door, ook dit weekeinde op het NK allround.

Een ’hele bizarre tijd’ noemt ze haar olympische avontuur achteraf. Als meisje droomde ze ervan om ooit in het spoor van Yvonne van Gennip te treden. Dat ze zich op de drie kilometer plaatste voor Turijn maakte haar ’supergelukkig’. Het mondde uit in een periode van stress en ontgoocheling.

De voorbereiding op de Spelen verliep verre van optimaal. Het NK allround in Utrecht (elfde) ging niet goed. „Ik was ziek, ook door de stress.” Bloedonderzoek bevestigde dat. Ze had een virus onder de leden gehad. Ze kreeg daarop een telefoontje dat ze niet naar het trainingskamp in Collalbo mocht afreizen, vanwege het besmettingsgevaar. „Ik schoot helemaal in de stress. Hoe moest ik nu naar de Spelen? Ik las ook nog in de krant dat mijn sponsor DSB een nieuwe ploeg zou beginnen, maar dat er voor mij geen plaats was. Ik wist niet wat ik moest doen. In Heerenveen in mijn eentje gaan klooien? Naar mijn ouders, op de boerderij? Dat heeft niets met sport te maken. Toen zei David Bombeke, mijn vertrouwenspersoon: Moniek, ik kom je ophalen en breng je naar waar je maar wilt. Als ik maar tot rust zou komen. Ik vond dat de beste optie.”

Bombeke is een Vlaamse fysiotherapeut die ook in het veldrijden actief is. Sinds enkele jaren heeft Kleinsman een bijzondere band met hem. Ze trainde die dagen op de ijsbaan in Breda tussen het publiek. Verre van ideaal, en dus wilde ze haar vliegreis naar Turijn een dag vervroegen. Bij aankomst in Italië moest ze uitleggen waarom haar voorbereiding anders was verlopen dan gepland.

„Er werd gevraagd: Moniek, weet je zeker dat je clean bent? België, dat is dus doping hadden ze blijkbaar gedacht. Ik voelde me zó vernederd. Als ze het echte verhaal zouden kennen, moesten ze zich de ogen uit hun kop schamen. Ze vertrouwden me niet. Ze vonden dat ik al moeilijk had gedaan omdat ik een dag eerder wilde afreizen. Ik kreeg het gevoel dat ik ingewikkeld en lastig was.”

Kleinsman dacht dat ze de stress daarna redelijk van zich af had kunnen zetten, al was het ’geneuzel van de pers’ niet bevorderlijk. Ze moest wel bij de eerste zestien eindigen om de startplek van Gretha Smit op de vijf kilometer veilig te stellen. Dat lukte niet. In een ronduit dramatische race blokkeerde Kleinsman volledig. Ze werd zeventiende. „Als ik de beelden terugzie, denk ik: wat een rode kop. Ik ging volledig kapot. Van die race kan ik me bijna niets meer herinneren.”

Een paar dagen later kon ze niet volgen in de ploegenachtervolging. Ook dat werd een lijdensweg. In die dagen had ze via haar website en e-mail al diverse verwensingen aan haar adres ontvangen. Thuis in Bentelo zou ze later ook nog een stapeltje post aantreffen, met opbeurende brieven én nare scheldpartijen.

„Ik voelde me in Turijn soms alleen, al had ik binnen de olympische ploeg leuke contacten.” Tijdens de sluitingsceremonie besloot ze dat ze er in Vancouver in 2010 weer bij wil zijn. Komend jaar rondt ze haar studie verpleegkunde af; schaatsen blijft echter prioriteit. Nooit overwoog ze om te stoppen. Turijn ziet ze als een incident. Met frisse moed begon ze aan dit seizoen.

„De weg terug is toch zwaarder dan ik had gedacht. Op de NK afstanden parkeerde ik helemaal, door de druk die ik me opleg. In de wedstrijdbenadering ben ik nog zoekende. Mijn grootste valkuil is dat ik me laat leiden door wat andere mensen van me verwachten”, zegt Kleinsman, die hard werkt aan mentale weerbaarheid. „Ja, ik ben geschikt voor topsport. Ik kan hard zijn, maar ik moet nóg harder worden. Maar ik ben niet bang om te falen, ik heb een bepaald talent en ik ben een doorzetter. Dat was ik vóór Turijn ook al. Die ervaring heeft me niet veranderd. Ik heb mezelf wel veel beter leren kennen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden