'Ik voel me soms meer administrateur dan fysiotherapeut'

Beeld anp

"Gekkenwerk", vindt hij de hoeveelheid administratie die bij zijn werk komt kijken. Fysiotherapeut Rene van der Zijden moet 'alles vastleggen' en dat gaat ten koste van de zorg van zijn patiënten. "Anders ben ik genoodzaakt om elke avond thuis nog twee uur door te werken."

De administratieve rompslomp in de fysiotherapie is de afgelopen jaren flink toegenomen, zegt Van der Zijden. Dat komt door de steeds strenger wordende eisen van zorgverzekeraars. Praktijken sluiten met verschillende zorgverzekeraars contracten af, waarin afspraken staan over bijvoorbeeld verslaglegging, tarieven en openingstijden. "De eisen waaraan een praktijk moet voldoen worden steeds gekker. Ik houd mij veel minder bezig met behandelen dan ik zou willen," zegt Van der Zijden.

Een herkenbaar voorbeeld, aldus Eke Zijlstra, voorzitter van het KNGF. "Er heerst een soort onverzadigbare informatiehonger bij de verzekeraars. Alles moet worden gerapporteerd, maar dat gaat af van de tijd die fysiotherapeuten kunnen besteden aan hun patiënten."

Tekenen bij het kruisje
Volgens de paramedici bepalen de vier grote verzekeraars feitelijk de voorwaarden, zo blijkt uit een onderzoek van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). 84 procent heeft het gevoel te moeten 'tekenen bij het kruisje'. Over het contract valt niet te onderhandelen, waardoor de therapeuten zich voor het blok gezet voelen.

Praktijken zijn genoodzaakt contracten te sluiten met de zorgverzekeraars omdat patiënten de behandelingen anders slechts deels vergoed krijgen. Van der Zijden: "De verzekeraars hebben de macht. Men spreekt van een vrije markt economie, maar dat is maar tot op zekere hoogte het geval. Je moet wel een contract hebben, dus iedereen tekent. Je hebt geen keuze. Als ik de enige ben die niet teken, heb ik mezelf ermee. De rest tekent wel."

Dat is niet het enige waar fysiotherapeuten tegenaan lopen. De vergoedingen die zorgverzekeraars betalen voor een behandeling zijn te laag, vinden ze. Dat bedrag is al jaren hetzelfde, terwijl de vaste lasten van een praktijk flink zijn gestegen. Van der Zijden: "De arbeidsongeschiktheidsverzekering, de huur, gas en licht, het is allemaal duurder geworden, maar het tarief is al zes jaar niet verhoogd."

"Daar komt nog bij dat veel patiënten afhaken", zegt Zijlstra. "Omdat ze de behandeling niet meer vergoed krijgen, kunnen of willen ze niet meer komen." Deze maand wordt duidelijk of de patiënten van Van der Zijden inderdaad minder of zelfs helemaal niet meer komen. "Dat we er iets van gaan merken, dat weet ik zeker."

Maar wat moet er gebeuren om het tij te keren?
Het KNGF mag zich vanwege mededing niet bemoeien met de tarieven voor fysiotherapie en verder zijn er weinig pressiemiddelen. Zijlstra wil dan ook graag in gesprek met de zorgverzekeraars. "Ik zou willen zeggen: 'zorgverzekeraars, kijk eens naar uw eigen tarieven.'" Het is moeilijk om te zeggen of de zorgverzekeraars bereid zijn om te praten. "We hebben geen machtsmiddel, we mogen niet tot staking oproepen. Als het niet gebeurt vrees ik dat fysiotherapeuten misschien stoppen."

Ook Van der Zijden pleit voor gezamenlijk overleg. "Onze beroepsgroep moet serieus genomen worden. Het kan niet langer zo zijn dat zij het beleid bepalen en wij later mogen aanschuiven."

Stoppen met werken is voor Van der Zijden in ieder geval geen optie. "Ik ben pas 45 en heb vier opgroeiende kinderen, ik heb geen keuze. Maar ik kan me wel voorstellen dat oudere collega's overwegen er mee op te houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden