'Ik vind het ook niet erg als we degraderen. We komen over twee, drie jaar wel terug'

EINDHOVEN - Op het kleine tribunetje zitten achttien mensen. Er zijn vier opgeschoten jongens, honkbalcaps op, die luid aanmoedigingen schreeuwen. Links en rechts zitten nog zo'n twintig toeschouwers langs de lijnen.

Het is duidelijk: storm loopt het niet voor de honkballers van PSV. De ploeg speelt weliswaar hoofdklasse, maar staat met nul uit vijftien stijf onderaan. Op éénderde van de competitie lijkt de degradant al bekend.

Dit weekeinde speelde PSV een dubbelduel tegen HCAW. In Bussum verloor de ploeg vrijdag met 17-5 en gisteren werd het thuis 10-0 in zeven innings. Daar zou je heel chagrijnig van moeten worden, maar bij de PSV'ers valt dat mee. Het hoort bij het opgedrongen leerproces.

Opgedrongen, omdat PSV eigenlijk helemaal niet in de hoofdklasse had willen spelen. Van de ploeg die vorig jaar promoveerde, is vrijwel niemand meer over. Alleen wat beloftes zijn gebleven. De rest, inclusief coach Willems, vertrok omdat er geen geld meer was. Een verzoek aan de honkbalbond om niet te promoveren, werd afgewezen. “Dat was alleen mogelijk als we in het district wilden spelen”, zegt secretaresse Henny Swaminathan. “Dat ging ons te ver.”

Er waren meer problemen. “De club stond op het punt failliet te gaan”, vertelt sponsor Kenneth Smit. Hij laakt de houding van naamgever Philips. Het bedrijf had beloofd de jaarlijkse bijdrage bij een kampioenschap te verdubbelen, maar het werd een halvering. Smit: “Volgend jaar wordt dat bedrag weer gehalveerd, daarna krijgen we niks meer. Honkbal past niet in hun beleid. Philips kiest voor zwemmen en atletiek.” Smit sprong zelf in het sponsorgat. Zijn naam - hij heeft een bureau in commerciële vaardigheden - pronkt nu op de ruggen van de spelers. In kleinere letters dan die van Philips op de voorkant, maar daar maalt Smit niet om. “Het gaat me om naamsbekendheid, maar het is ook clubliefde”, zegt hij. “Mijn zoon van twaalf speelt hier, ik heb zelf gehonkbald, net als mijn vader. Mijn moeder softbalde; het is bij ons een generatiesport.” Zo werd PSV gered.

“Even goed heel positief dat het nog 0-0 staat”, zegt één van de jongens opgelucht na twee innings. Luidkeels steunen zij de scheidsrechter als die een HCAW-poging een honk te stelen 'out'-callt. Maar in de derde inning gaat het dan toch mis. Korte stop Ruben Peynenburg laat een vangbal door de vingers glippen. Door de verwarring komt Lewis op het tweede honk. Dan laat broer Gideon, derde-honkman, dommig een lage bal schieten, wat Lewis op drie en slagman Fridsma naar één brengt. Als Romney vervolgens een honkslag in het verre veld slaat, komen Lewis en Fridsma binnen: 2-0 voor HCAW. Het gegrabbel, de miscommunicatie in de ploeg is tekenend. Romney steelt een honk. Dat komt in de beste families voor, maar toch ... Even daarna loopt hij op een slag van Cranston binnen.

De PSV-verdediging wankelt. Pitcher Lucas Aarts moet Mendes vier wijd toestaan. Die scoort even later. Als de inning voorbij is, is de hele line-up van HCAW aan slag geweest en is de stand 4-0. Overleg op de heuvel leidt ertoe dat Aarts wordt vervangen door Jan Swaminathan.

Aarts is met zijn achttien jaar de jongste van het stel, dat te jeugdig en te weinig ervaren is voor het hoge niveau. In de line-up staan puur voor-twintigers: Teun van Gestel (20), Nick Boot (20), broer Ted (21), de Peynenburgs (22 en 20), Bryan Goilo (23), David Creemers (20), Christiaan Baks (23), Koen Veerman (21).

“Het moeilijkste van mijn werk is het mentale deel”, zucht de Belgische coach Jerry Smits, zelf ook pas 28 is. “Mijn werk is psychologie. Het is een groep met talent, maar onvolgroeid. Voor de jongens is deze competitie een leerproces. Ik moet ervoor zorgen dat ze gaan groeien in de komende twee, drie jaar. Ik stel doelen, werk met jarenplannen. Dat klinkt communistisch, maar het kan niet anders. Neem Lucas Aarts, hij is achttien. Maar ik vind het niet onverantwoord hem te laten pitchen. Die jongen hééft het gewoon, hij staat nu al kranige partijen te gooien. Alleen is zo'n jongens snel geïntimideerd door tegenstanders van naam. Ik mag niemand voor de leeuwen gooien, want dan blijft het tussen de oren zitten, dus moet ik snel wisselen.”

Smits taxeert de zwakte van zijn ploeg vooral op de heuvel. “Geef me een Lobbezoo, een Nanne”, zegt hij, “en we gaan ook wedstrijden winnen.” Voorlopig moet hij het doen met de Amerikaan David Sofro (23), die deze week arriveert. Ook de komst van een nog onbekende Antilliaanse catcher is aangekondigd. Dat zal het team voor dit seizoen waarschijnlijk niet meer helpen, maar het kan wellicht de cijfers wat opkrikken. Die zijn erbarmelijk. Nul uit vijftien, een totaalscore van 38 runs (tweeëneenhalf per duel) en 204 tegen. Daarbij maakte PSV tot nu toe 58 veldfouten (ter vergelijking: HCAW maakte er zestien).

Toch maakt het team geen depressieve indruk. “Gelukkig niet”, zegt Smit. “Ik vind het ook niet erg als we degraderen. We komen over twee, drie jaar wel terug. PSV is de enige club in het zuiden die structureel bezig is met opbouw van een sterke ploeg. Het belangrijkste is dat de spelers er plezier in blijven houden. Het klinkt gek, maar ik bedoel: met plezier verliezen. Dan spelen ze volgend jaar fantastische potten in de interregio.”

Op het veld loopt de score voor HCAW op. De vijfde inning begint bij 7-0 als Nick Fridsma de enige homerun van de wedstrijd slaat. Hij brengt Koenen mee binnen (9-0) en Smits besluit maar weer tot een pitcherwissel. Swaminathan (21) wordt vervangen door de twee weken jongere Freek Brouwer. De jongens op de tribune hebben hun aanmoedigingen dan allang gestaakt. Dan valt ook nog het elektronische scorebord uit. Dat hangt boven een reclamebord van Philips. In de context van de recente PSV-historie lijkt deze storing niet anders dan gepast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden