'Ik trek de grens bij mos als wc-papier'

interview | Zero Waste Nagenoeg geen afval produceren vergt aanpassing, maar het kan wel, illustreert blogger Bea Johnson. 'Het is een kwestie van uitproberen. Niet alles werkt.'

Bea Johnson zit aan haar bureau in de keuken in Californië. Haar twee pubers zijn net naar school. Het lunchpakket in hun tas zit niet in een plastic bakje, maar in een doek. Hun kleding is tweedehands, net als die van Johnson en haar man. Het hele gezin heeft zich zojuist gewassen met hetzelfde stuk zeep dat ook dienstdoet als scheerschuim.


De familie Johnson voert een zero waste-huishouden. Dat betekent dat de vier nagenoeg geen afval produceren. Die levensstijl is inmiddels ook de baan van Bea Johnson. Ze heeft naast een succesvolle blog over zero waste, een serie boeken en ze toert over de wereld om haar boodschap zo veel mogelijk te verspreiden ("sommige mensen noemen me goeroe").


Dinsdag doet ze Nederland aan. Via Skype geeft ze vast een voorzet.


Hoe gaat dat, reizen zonder dat je afval achterlaat?


"Reizen is heel eenvoudig, omdat ik dan geen boodschappen hoef te doen. Het begint al in het vliegtuig. Daar heb ik altijd een thermosfles bij me en een stoffen tas met een broodje mee. De vliegtuigmaaltijd neem ik niet."


Waarom laat u die staan?


"Accepteren is toestemmen. Je zegt ermee: ga vooral door met afval produceren. Dus ik weiger de maaltijd. Dat is de eerste regel van zero waste: leren nee te zeggen. Net als uit eten gaan; ook dan kun je kiezen. We eten in restaurants met echt bestek en echte borden.


"Ga je naar McDonald's, dan zeg je eigenlijk: maak meer van die fastfoodbakjes. En er worden dus meer gemaakt. Terwijl je ook kunt zeggen dat je er niet meer aan meedoet door er niet te gaan eten."


Hoe doet u dan boodschappen?


"We hebben inmiddels een systeem. Als ik naar de winkel ga, neem ik potten mee en stoffen tasjes. Dat is het zero waste moment. Zero waste gaat vooral om wat je buitenshuis doet. Daar maak je de beslissingen die bepalend zijn voor hoeveel afval je binnenhaalt."


U hebt twee puberzonen, wordt er nooit eens gezondigd?


"Als je opgroeit met een bepaalde religie of een bepaald dieet, accepteer je het, je stelt het niet ter discussie. Voor mijn kinderen is dat zo met zero waste. Ze zijn van top tot teen in tweedehands kleding gehuld, maar dat maakt ze niks uit. Ze dragen de dingen die ze anders ook aangehad zouden hebben, het is alleen goedkoper. En het heeft ons leven zo verbeterd, dat we niet eens terug zouden kunnen."


In welk opzicht?


"Het is een levensstijl die gebaseerd is op 'zijn' in plaats van 'hebben'. Ons leven is gebaseerd op ervaringen in plaats van op het hebben van dingen."


Hoe lang duurde het voor u echt zero waste was?


"We hadden niet meteen als doel om helemaal geen afval meer te produceren. Echt, een huishouden zonder afval bestond tien jaar geleden niet, er was ook geen leidraad voor. Ik moest veel uitproberen, testen en uitzoeken."


Hoe ging dat proces?


"We hebben behoorlijk wat extremen uitgeprobeerd. Ik probeerde mijn haar bijvoorbeeld te wassen met bakpoeder in plaats van shampoo. Na zes maanden was mijn haar pluizig en tegelijk vet. Dat werkte dus niet. En ik was te veel tijd kwijt aan het maken van eigen producten. Ik maakte op zeker moment mijn eigen brood, kaas, boter. Op die manier was het niet vol te houden. Toen ben ik begonnen met het meenemen van potten naar de supermarkt. Je moet er een balans in vinden om te zorgen dat het werkt. Dat duurt even."


De omslag om minimalistisch te leven kwam na een verhuizing naar het centrum van San Francisco in 2006; het gezin ging kleiner en een deel van de spullen werden opgeslagen. Toen ze in 2008 de spullen inventariseerden, kwamen de gezinsleden erachter dat ze weinig hadden gemist.


Het was ook het moment dat Johnson haar eerste blog schreef over de aanpassingen. Die werd opgepikt door The New York Times, Johnsons blog werd daarna over de hele wereld gelezen ('een invasie'). Inmiddels heeft ze zo'n 200.000 volgers op Facebook, Instagram en Twitter.


Hoe was de ontvangst van uw blog?


"We kregen behoorlijk wat kritiek over ons heen in het begin. Mensen associeerden het toch vooral met hippies en geitenwollensokken. Hoe oneerlijk het was naar onze kinderen om ze al die dingen te ontzeggen, schreven ze. Maar ze hadden geen idee wat zero waste betekende."


Zulke persoonlijke kritiek, hoe ging u daarmee om?


"Dat was moeilijk, je laat mensen meekijken in je huishouden en met je gezin. Maar ik was er ook op voorbereid. Ik vond het belangrijk dat mensen toegang kregen tot wat we deden.


"Later kregen mensen meer begrip, omdat ze konden zien hoe mooi een minimalistisch interieur eruit ziet en hoe wij leven. We hebben de levensstijl een gezicht gegeven."


Is dat letterlijke kijkje in uw keuken ook uw succes op sociale media?


"Ik denk dat het komt doordat we volledig transparant zijn over wat we doen. En we zijn eerlijk over wat er moeilijk is. Ik heb bijvoorbeeld mos als toiletpapier proberen te gebruiken. Mijn haar stonk omdat ik probeerde mijn haar te wassen met appelciderazijn.


"We vertellen het optimistisch en we willen niemand vertellen hoe ze hun leven moeten leiden. We oordelen niet, we laten gewoon zien hoe we leven. Als dat mensen inspireert: geweldig. Zo niet, jammer dan."


Sorry dat ik nog even terugkom op dat mos. Maar waarmee heeft u dat vervangen?


"Jemig, iedere keer als iemand daarover schrijft, krijg ik weer een bak mail van mensen die me zeggen dat je makkelijk zonder wc-papier kan. Dat weet ik heus wel. Maar het is het enige product dat je maar één keer kunt gebruiken in ons huis.


"Ik weet dat in Azië veel mensen een emmer water en hun hand gebruiken. Maar ik ga het gewoon niet doen. Dan wil niemand me meer een hand geven hier."


U vindt het niet erg niet consequent te zijn?


"Nee, we eten bijvoorbeeld ook weleens vlees en we nemen het vliegtuig. Maar ook dat hoort bij de zero waste-lifestyle: je moet die aanpassen naar je eigen gewoontes. Dus prima als anderen wel zonder wc-papier kunnen en zo de beweging nog verder kunnen pushen, maar ik ben blij met het niveau wat wij nu hebben."


Ik ga u niet veroordelen omdat u wc-papier gebruikt.


"Je zal versteld staan waar mensen je op afrekenen. Maar uiteindelijk kan de kritiek me niet schelen. We doen wat we kunnen en we hebben een beter leven nu."


Het Amerikaanse gezin van blogger Bea Johnson vermijdt verpakkingen. Zo proberen ze zo weinig mogelijk afval te produceren. Foto's Christine Zona, Nicole Markwald en Michael Clemens


'Ik weet dat in Azië veel mensen een emmer water en hun hand gebruiken. Maar ik ga het gewoon niet doen.'


Bea Johnson geeft op dinsdagavond 14 maart een lezing in restaurant Pllek in Amsterdam. Kaarten kosten 15 euro. Haar blog is te vinden op zerowastehome.com


lezing

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden