'Ik tikte Timmermans op de schouders en gaf een knuffel'

ELLIS ELLENBROEK

Truus van der Meer uit Drachten, oma van de omgekomen Sophie (12), Fleur (10) en Bente (7):

"Het was weer zo'n mooie dag: de muziek, de kinderen van de scholen. Onze kleinkinderen hebben een handtekening van Marco Borsato gekregen en gepraat met koningin Máxima. De koningin zei dat ze zelf drie dochters had in die leeftijd.

"Ik heb oud-minister Frans Timmermans op de schouders getikt en hem een knuffel gegeven. Ik wou hem zo graag bedanken dat alles zo goed gelopen is, deze dag ook weer. Hij zei een paar keer hoe erg hij de ramp vond en dat het logisch was dat alles goed geregeld wordt. Toen huilde hij. Hij zei dat hij niet van plan was te huilen. Maar het gebeurde toch."

Peter van der Meer uit Bussum, de vader van Sophie, Fleur en Bente:

"De namen van de slachtoffers werden uitgesproken en op het eind lieten ze foto's zien. Mijn kinderen stonden erop samen met hun moeder Ingrid, mijn ex. Ik had die foto zelf nog gemaakt.

"Ik had deze dag niet willen missen. Alles was prachtig aangekleed en ook goed gedaan was dat de koning en koningin en de ministers tussen het publiek zaten. Maar het was geen vreugdevolle dag of zo, voor ons is het niet zo prachtig.

Ik heb ook niet veel behoefte andere nabestaanden te spreken. Iedereen heeft verdriet en iedereen heeft genoeg aan dat eigen verdriet."

Tjitske Dijkstra, vriendin en collega van de omgekomen Hieke Raap (55) uit Groningen. Zij is initiator van de actie om 298.000 kraanvogels te vouwen, duizend voor ieder slachtoffer.

"Er was veel pers op school vanwege de kraanvogels en ik zat bij omroep Max. Maar tijdens de plechtigheid wilde ik niet geïnterviewd worden. Op het Alfa-college, waar Hieke ook werkte, kon je op verschillende plekken televisie kijken. Er werden kraanvogeltjes gevouwen. Er waren ook vogeltjes in de Rai heb ik gezien. Van Max kreeg ik 14.000 vogels mee, we zitten nu op 31.000.

"Mijn eigen moment van herdenking was vorige week al. Afgelopen woensdag ben ik naar Duitsland gereden, met een vriendin en mijn dochter. In de regio Diepholz zijn echte kraanvogels op doortrek. Bij Düversbruch hebben we er duizenden gezien."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden