Ik stem voor

Heeft u 'm al in de kast staan, het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa? Een absolute must , want in de Grondwetkrant staat enkel de verdragstekst, terwijl de bijgevoegde protocollen meer dan de helft beslaan van het boekwerk van 'slechts' 482 bladzijden! Niet dat ik elk artikel nauwkeurig ga bestuderen. Dat doet zelfs minister Donner niet: ,,Ik weet ongeveer wat waar staat'', zei hij onlangs in 'Het elfde uur'.

Joost P. van den Akkerstudent European Studies en Universiteit Maastricht

Het is daarom ook niet aan de kiezers om te beslissen of het Grondwettelijk Verdrag geratificeerd wordt, maar aan de Tweede-Kamerleden. Wij hebben de parlementariërs daarvoor een mandaat gegeven en zijn gemiddeld -in tegenstelling tot hen- onvoldoende capabel en geïnformeerd over de werking van de EU om een afgewogen oordeel te vormen. Dit informatietekort proberen politici deze laatste weken drastisch te verkleinen met allerhande subjectieve samenvattingen en '10 argumenten voor de Grondwet'. Vooral tegenstanders halen er oneigenlijke argumenten bij, waardoor het referendum over alles gaat (het kabinetsbeleid, de euro, de EU-uitbreiding), behalve de Grondwet zelf.

Maar als er dan toch een referendum is, kunnen wij beter de Kamer adviseren om voor te stemmen, want de Grondwet is een adequate verbetering van de bestaande Europese verdragen. Het maakt de Unie democratischer, beter bestuurbaar en geeft de burger eigen Europese grondrechten. De Europese integratie is altijd in stappen gegaan. De Europese Grondwet is een opnieuw stap voorwaarts en afwijzing zal een enorme stagnatie veroorzaken. Dus: stem voor, dan kan Europa door!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden