Ik stem blanco

In Trouw van 14 mei geeft de heer Balkenende een heldere opsomming van alle voordelen van de nieuwe Europese Grondwet. Meer stem voor de burger. Beperking van de invloed van Europa tot die zaken waarvoor samenwerking noodzakelijk is. Transparantere besluitvorming. Kortom, meer greep op Europa en een versterking van onze Nederlandse identiteit. Prachtig, wie zou daar tegen kunnen zijn? Waarom hebben we hier eigenlijk een referendum voor nodig? Waar moet ik me nog over uitspreken als de zaak zo duidelijk ligt?

In Trouw van 23 april staat een discussie tussen de heren Rouvoet en Voermans. Beiden zijn voor een goede samenwerking van de Europese landen binnen de Unie, volgens transparante procedures, met behoud van zelfstandigheid van elk land. Voor de één is dat een reden om tégen deze Grondwet te stemmen de ander stemt om diezelfde reden vóór! Hun verschil van mening gaat kennelijk niet over de vraag hoe het Europa van de toekomst eruit moet zien, maar over de vraag of déze Grondwet daarin positief of negatief zal werken. Als het zo ligt, ben ik geneigd de wetenschapper te volgen, en niet de politicus.

Toch stem ik blanco. De vraagstelling is ongeschikt voor een referendum. Over de oude verdragen nu alsnog stemmen is schijndemocratie terwijl een oordeel over de nieuwe elementen in deze Grondwet een juridische deskundigheid vereist die ik in ieder geval niet bezit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden