'Ik sta paf', stevig, maar ook erg keurig

FREDERIKE BERNTSEN

KINDERLIEDJES

Cora Burggraaf

Ik sta paf! Versjes van Annie M.G. Schmidt

(Het Concertgebouw / Querido)

¿¿¿¿

Ik heb een tante en een oom,

die zitten in een eikenboom,

een eikenboom in Laren.

Ze hebben zelf, van eikenhout,

daar in de boom een huis gebouwd,

Ze wonen er al jaren.

Je ziet het voor je, fantastisch, waarom zou je ook in een gewoon huis gaan zitten? Briljant en onovertroffen, telkens weer: de versjes van Annie M.G. Schmidt. Op de cd bij de boekuitgave 'Ik sta paf!' staan veertien stuks, gezongen door mezzosopraan Cora Burggraaf - mee te lezen in de bundel. Haar favoriet is trouwens het eikenboomliedje.

Volgend jaar maart komen in een aantal familieconcerten in het Concertgebouw de liedjes van Annie M.G. Schmidt voorbij. De gecombineerde uitgave vormt een mooie aanloop voor de bezoekertjes vanaf vier jaar die welkom zijn bij de meezingprogramma's in de Kleine Zaal; ze kunnen thuis alvast goed oefenen voor het concert.

Burggraaf wordt op de cd begeleid door piano, saxofoon, contrabas en een drummer. Lekker swingen bij tante en oom in die eikenboom. En als de spin Sebastiaan zijn noodlot tegemoet gaat, klinkt een vervaarlijke roffel. Hij moet en zal een web weven. Buiten is het te koud, dan maar binnen. 'O, Sebastiaan, nee, Sebastiaan', waarschuwen de andere spinnen hem. Helaas, zonder resultaat. 'Na een poosje werd toen éven dit berichtje doorgegeven: Binnen werd een moord gepleegd. Sebastiaan is opgeveegd.' Ook 'Dikkertje Dap' ontbreekt niet, net als 'Het beertje Pippeloentje'.

Burggraaf, die ook de concerten in maart verzorgt, maakt er een fraaie reeks van, leeft zich in en zet de verzen stevig, maar ook erg keurig neer. Het instrumentaal ensemble levert een ongedwongen begeleiding. Zo te horen hinkt de uitgave op twee gedachten: aan de ene kant die aansprekende swing, en aan de andere kant klinkt Burggraaf klassiek en heel geciviliseerd - voor een kind echt wel even wennen.

Als de cd opstaat, kun je meezingen met de zangeres. Maar zelf de solo's voor je rekening nemen, is natuurlijk wel zo leuk, daarom staan op de tweede helft van het schijfje de nummers nog een keer, maar dan zonder stem. Pianist Thierry Castel, die ook tekent voor de arrangementen, speelt dan de melodie.

Noëlle Smit maakte de smakelijke tekeningen van Sebastiaan die aan een draadje hangt, de beren op een step, met een parasol, en de leeuw op het dak van de tram.

De concerten laten nog even op zich wachten, maar 'Ik sta paf!' is al verkrijgbaar, en, sterker nog: wie concertkaartjes heeft besteld, krijgt de uitgave toegestuurd, één per transactie.

Meezingen met kinderliedjes van Annie M.G. Schmidt, voor kinderen vanaf 4 jaar: 23/3 en 24/3 om 13.30 uur en 15.30 uur in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, Amsterdam. Het concert op 25/3 door kinderen van kleuterscholen uit heel Nederland, eveneens in de Kleine Zaal, is te volgen via www.concertgebouw.nl/live. Info: www.concertgebouw.nl en www.queridokinderboeken.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden