Moderne manieren

Ik slaap graag alleen, is dat egoïstisch en onaardig tegenover mijn vrouw?

Beeld Nanne Meulendijks

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Ik, man van 64, ben al meer dan dertig jaar gelukkig getrouwd, meer dan gemiddeld gelukkig, vermoed ik. We begrijpen elkaar instinctief en hebben een uitstekende relatie met onze volwassen kinderen, die het huis uit zijn. We hebben alleen verschil van mening over de slaapkamer. Mijn vrouw vindt het normaal dat echtparen elke nacht in hetzelfde bed slapen. Ik denk daar anders over, niet omdat ik in het bed van een andere vrouw wil slapen, maar om praktische redenen.

Zij houdt van zachte matrassen met memory foam en van donzen dekbedden die mij drie keer per nacht zwetend uit angstdromen doen ontwaken. Ik slaap het beste alleen, op een hard matras en onder een paardendeken.

Onlangs zijn we verhuisd naar een nieuw appartement, waar ik mijn eigen slaapkamer heb geclaimd. Was dat egoïstisch en onaardig tegenover mijn vrouw?

Ik ga regelmatig ’s avonds laat bij haar langs en dan hebben we die verstikkende dekbedden niet nodig, en zij komt soms ’s morgens vroeg onverwacht bij mij op bezoek. Waarom moeten mensen in hetzelfde bed slapen? Dat werd vroeger altijd geassocieerd met armoede.

Spartaanse slaper

Beste Spartaanse slaper,

Persoonlijke voorkeuren gaan boven de algemeen in praktijk gebrachte standaard, maar het is lastig als een stel er uiteenlopende persoonlijke voorkeuren op nahoudt. Arme mensen zitten sowieso dicht op elkaar. Gezinnen waren al blij als er een muurtje tussen de slaapplaats van de ouders en de kinderen opgetrokken kon worden. Hoe rijker de mensen, hoe makkelijker zij konden voldoen aan hun privacybehoefte. Toch berust de praktijk van het gedeelde bed in de daarvoor bestemde ‘master bedroom’ niet uitsluitend op een gebrek aan slaapkamers in huis.

Mensen in een prettige relatie slapen in de eerste plaats in één bed omdat ze het fijn vinden, vertrouwd, intiem en gezellig. Ze zouden de ander fysiek missen, als hij/zij een deur verderop lag te slapen. Misschien is het een terugkeer in ontwikkeling om ’s nachts behoefte te hebben aan een ander lichaam in de buurt. De vroegste mensen sliepen niet in een gebouwde omgeving, maar lagen in het donker groepsgewijs zonder dekentje tegen elkaar aan voor warmte en veiligheid. Die noodzaak is er niet meer, maar de behoefte leeft kennelijk nog wel.

De thermostaat van een stel moet wel min of meer gelijk zijn afgesteld. Tal van echtparen hebben langlopende conflicten over koude of warme slaapkamers, raam open of raam dicht, te dikke of te dunne dekbedden, tot het punt dat een van de twee (meestal degene die het te warm heeft) van woede ligt te stomen in slapeloosheid en op den duur zijn slaapheil elders in huis zoekt. Een snurkende geliefde kan de ander ook doen wegvluchten. Met die innerlijke thermostaat wordt een mens geboren en het is heel moeilijk om een compromis te vinden. Behoefte aan warmte overtroeft meestal behoefte aan koelte. Dus uw vrouw heeft het nakijken. En nee, u valt geen egoïsme of onaardigheid te verwijten, maar dat zij het jammer vindt dat u de wijk hebt genomen, is wel begrijpelijk.

Hebt u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com

Alle afleveringen van Moderne Manieren zijn terug te lezen in ons dossier. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden