’Ik schop je baby uit je buik!’

De eerste grote mensenhandelzaak in Nederland is woensdag begonnen: de zaak-Sneep. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om nietsontziende keiharde criminelen, de verdachten ontkennen alles.

De jonge prostituee Steffi zegt zielsveel van haar grote liefde Saban te houden. Elke relatie kent wel problemen en de ene man reageert weer anders dan de andere. Saban kan gewoon heel boos worden. De pijn die Steffi heeft van de mishandelingen, accepteert ze. Alles lijkt ze voor hem over te hebben. Hij liet zijn initialen in haar nek tatoeëren, zij onderging een abortus en liet ook haar borsten voor hem vergroten. Weliswaar bepaalde hij de cupmaat.

De Saban om wie het gaat is de Duitse Turk Saban B., geboren in 1970 in Turkije, die naast Steffi nog tientallen andere jonge vrouwen moet hebben gedwongen zich te prostitueren en het grootste deel van het geld aan hem af te staan. Als de vrouwen weigerden, wilden vluchten of te weinig geld opbrachten, werden ze volgens de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie bedreigd, zwaar mishandeld of verhandeld aan andere pooiers.

Steffi ziet zichzelf helemaal niet als een slachtoffer van een van de hoofdverdachten in het grote mensenhandelproces genaamd Sneep dat woensdag in de Almelose rechtbank begon en zeker vijf weken zal duren. Dit is de eerste grote rechtszaak rondom mensenhandel in Nederland. Het OM kan zich niet voorstellen dat deze relatie tussen Steffi en Saban ’normaal’ is en de gewone normen kent zoals elke andere liefdesband. Volgens de aanklagers zit er veel dwang, intimidatie, pure dreiging en manipulatie achter.

Steffi zit vooraan op de publieke tribune terwijl de tenlastelegging aan het adres van haar partner waarin haar eigen naam veelvuldig in voorkomt, wordt voorgelezen door de voorzitter van de rechtbank. Ze kijkt op de brede gespierde rug van haar man. In de rechtszaal zei iemand toen hij hem zag: „Typisch gevalletje sportschool in combinatie met een flinke dosis anabolen”. Toen Saban binnenkwam en in de beklaagdenbank ging zitten, glimlachte hij naar haar. Ze lachte terug en wenste hem succes bij wijze van een handkus. Alsof er niets aan de hand is tussen die twee en er slechts een parkeerboete moest worden afgehandeld.

Maar Saban B. staat samen met zijn oudere broer Hasan B. (geboren 1965, Turkije) terecht voor mensenhandel, uitbuiting, zware mishandeling, verkrachting, drugshandel en het leiden van een criminele organisatie samen met een Belgische Marokkaan, een groep Turken uit Nederland en Duitsland en een vermoedelijk blanke Duitse ex-Hells Angel. De komende vijf weken komen de eerste zes verdachten voor de rechter. Saban wordt bovendien beschuldigd van een poging tot moord van een nog onbekende Turk in Nederland. Hij wordt door de advocaten Gerard Spong en kantoorgenoot Van Dijk bijgestaan. Hasan B. wordt verdedigd door raadsman Theo Hiddema.

In totaal zijn er zeker veertig verdachten en 120 vrouwelijke slachtoffers. Al met al een omvangrijke onderneming waar de broers B. volgens justitie leiding aan gaven. Ze worden ondanks hun Duitse én Turkse nationaliteit in Nederland vervolgd, omdat het grootste deel van hun vermoedelijk criminele activiteiten in Nederland hebben plaatsgehad. De broers van wie Hasan als ’het brein’ en Saban als ’de brute kracht’ worden aangeduid, werden vorig jaar februari aangehouden terwijl ze onderweg waren naar Turkije. Net op tijd voor het Nederlandse OM, want eenmaal in hun geboorteland zou het een stuk moeilijker zijn om deze mannen in Nederland te berechten. Turkije levert namelijk zijn eigen onderdanen niet uit.

Het ging de bende volgens het OM voornamelijk om geld. Met de vrouwen die zich prostitueerden, maakten deze mannen winsten die in de miljoenen euro’s liepen. Naast de prostitutie verdienden de twee Turkse broers ook geld met een café en een eethuis op de Wallen in Amsterdam. In de sekssector hadden de gebroeders B. in Duitsland ook seksclubs. Ze hadden verschillende woonhuizen in Nederland, België en Duitsland tot hun beschikking. In Turkije verbleven ze vooral bij familie. Sommige vrouwen zijn in Turkije vermoedelijk ook bij de ouders van de broers opgesloten geweest. Of de ouders van de mannen op de hoogte waren van dergelijke activiteiten, is niet bekend. Het gerucht doet de ronde dat de financiën van de broers via de bankrekening van moeder B. liep, maar daar is nog niet veel over bekend.

De vrouwen die volgens het OM ’slachtoffer’ zijn van de mensenhandelbende komen uit Oost-Europa, Turkije, Duitsland, België en Nederland. Ze werkten allemaal in de prostitutie achter het raam of in seksclubs. De werkzaamheden hadden met name plaats op de Amsterdamse Wallen, maar ook in de Geleenstraat in Den Haag en in prostitutiepanden van Utrecht, Alkmaar, Vinkeveen, Antwerpen en in verschillende plaatsen in Duitsland, zoals Ludwigshafen. Sommige vrouwen moesten volgens het OM ook geld en drugs naar andere landen smokkelen, zoals Duitsland en Turkije.

De bende en vooral Saban B. wordt door politie en justitie gezien als zeer gewelddadig. In de tenlastelegging staat bijvoorbeeld dat Saban het hoofd van een van de vrouwen tussen de deur hield en vervolgens de deur keihard dichtsloeg, met als eindresultaat een bloedend gezicht met een gebroken neus. Omdat ze niet luisterde. Een ander verhaal is dat Saban een vrouw die te weinig had verdiend, in haar peeskamertje opwachtte met een metalen honkbalknuppel en haar helemaal in elkaar sloeg om vervolgens te zeggen dat ze weer aan het werk moest om alsnog meer geld te verdienen.

Diezelfde prostituee moest een andere keer buiten in het ijskoude Vinkeveense water springen en daar een half uur in blijven liggen. Ook moest zij volgens het OM een borstvergroting ondergaan, net als Steffi, zodat ze als prostituee meer geld zou verdienen. Die borstvergrotingen werden uitgevoerd door een Vlaamse plastisch chirurg die in België en Nederland praktijk hield. De arts bevestigde dat tegenover justitie. Een paar andere vrouwen moesten volgens het dossier ook hun neus laten corrigeren, zodat ze aantrekkelijker zouden worden voor klanten.

Hoe aantrekkelijker, hoe meer klanten, hoe meer geld ze zou verdienen. Per saldo betekende dat voor de bende dat zij de dames ook meer geld afhandig konden maken, aldus de aanklagers. De vrouwen kregen zakgeld om te eten en voor als ze wat wilden kopen, moesten ze toestemming vragen aan hun ’baas’. Ze droegen geld af aan de bende. Volgens het OM duizend euro per dag per vrouw, maar volgens Saban was dat duizend euro per week ter bescherming tegen andere pooiers.

Volgens de verdachten was het één groot toneelstuk dat ze samen met de vrouwen opvoerden. De dreiging, intimidatie en mishandelingen ontkennen ze volledig. „Om vervelende klanten en pooiers uit de buurt te houden deden we alsof we een stelletje waren en dat ze niet aan deze vrouwen mochten komen. Af en toe sprak ik ferme taal tegen andere mannen om ze op een afstand te houden”, antwoordt Saban in het Duits op vragen van de rechter over de inhoud van sommige telefoontaps. En dat hij tegen een van de vrouwen zei dat hij ’een grote crimineel is die als zij voor hem komt werken haar een luxe leventje zal bezorgen’, is volgens Saban B. slechts grootspraak: „Quatsch. Unsinn!”

Justitie heeft minstens 50.000 verklaringen, telefoontaps en observaties tegen deze bende, desondanks verwijzen de verdachten de aantijgingen naar het land der fabelen. De tegenwerping van de taalbarrière tussen Turks, Duits en Nederlands en dat ze zich daardoor niet zo goed kunnen uitdrukken aan de telefoon waardoor er misverstanden ontstaan, wordt tijdens de rechtszitting geregeld gebruikt.

De mannen (veelal dertigers en veertigers) in deze bende zijn geen typische loverboys die vrouwen (twintigers) de prostitutie in dwingen. De vrouwen om wie het gaat zijn al werkzaam in de prostitutie en zijn overwegend gekocht of overgenomen of als cadeau van andere pooiers gekregen. Wat daarna gebeurde lijkt wel op de loverboymethode. De vrouwen raakten overtuigd van de goede wil van de verdachten doordat ze flink in de watten werden gelegd: ze kregen cadeaus, alles werd voor ze betaald en ze kregen alle aandacht. Maar eenmaal als de vrouwen voor deze bende werkten, veranderden de mannen van hoffelijke heren in brute pooiers, aldus de aanklagers in de zaakSneep. Er zijn slachtoffers van wie de familie ook werd bedreigd. Van een zaak wordt gezegd dat een van de mannen zei het huis van de familie op te blazen en de familie te vermoorden.

Een paar vrouwen hebben volgens het OM onder dwang een abortus moeten plegen. De mannen hadden niets aan een zwangere vrouw en niets aan baby’s. Enkele vrouwen kregen volgens de tenlastelegging te horen dat hun baby uit hun buik wordt geschopt als ze het niet laten weghalen.

Niet alle vrouwen willen getuigen tegen de bende. Een aantal van ze zijn onvindbaar geraakt in het (illegale) prostitutiecircuit. Weer andere beroepen zich op hun verschonings- of zwijgrecht. Allemaal uit angst, volgens het OM, bang voor represailles. Steffi was aanwezig bij de eerste zittingsdag om haar man Saban te steunen. Maar donderdag bij de tweede procesdag was ze er niet; vermoedelijk aan het werk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden