Update

'Ik schiet mijn Nederlandse leraar dood en zoveel mogelijk leerlingen'

Politieagenten posten bij het Da Vinci College in Leiden.Beeld anp

De politie heeft iemand aangehouden in verband met het dreigement over een schietpartij op een Leidse school. Dat heeft de politie bekendgemaakt. In Leiden zijn maandag ongeveer twintig middelbare scholen dicht wegens een mogelijke aanslag. Op internet dreigde iemand zijn Nederlandse leraar dood te schieten 'en zo veel leerlingen als ik kan'. Autoriteiten nemen het dreigement serieus.

Volgens een woordvoerster van The British School in Den Haag zat de jongen tot oktober 2011 op de vestiging in Voorschoten. Hij is toen van school gestuurd wegens enkele incidenten. Meer wilde de school niet over hem kwijt. De politie wil in verband met het onderzoek geen details kwijt over de aanhouding, omdat de rol van de persoon nog niet duidelijk is. "Het kan ook zijn dat hij het gewoon niet is'', aldus een woordvoerster.

The British School in Voorschoten had vandaag particuliere beveiliging ingehuurd. Bij alle middelbare en mbo-scholen in Leiden staat vanochtend uit voorzorg politie voor de deur. Duizenden scholieren zijn via de telefoon en per mail gewaarschuwd niet naar school te komen.

Maandag in de loop van de dag besluiten de schoolbesturen of de scholen dinsdag opnieuw dichtblijven. Veel zal afhangen van het verloop van het onderzoek naar de dreiging, zei burgemeester Henri Lenferink.

'Ik zal een 9mm Colt Defender gebruiken'
Zaterdag postte een anonieme internetter het dreigbericht op het Amerikaanse internetforum 4chan. Hij omschrijft dat hij een 9mm Colt Defender als wapen zal gebruiken en een briefje bij zich zal dragen waarin hij uitlegt waarom hij deze actie onderneemt. Omdat scholen op zondag gesloten zijn, gaan de autoriteiten er vanuit dat de schrijver het over maandag heeft

De letterlijke Engelse tekst luidde:
Tomorrow, I will shoot my Dutch teacher, and as many students as I can. It will be on the news tomorrow. It's a school in a dutch city called Leiden, and for more proof, I will be using a 9mm Colt Defender. I will be carrying a note with me when I go into the school which will explain why I did it. If the message of the note will not be published, a friend of mine with post it here on 4chan a day later. Oh, and I'm using a proxy, the police is not gonna find me before tomorrow.

Politie uit Zürich tipte Nederlandse politie
Het is nog onduidelijk wie het bericht geplaatst heeft. De tekst is inmiddels verwijderd. De tip over de internetdreiging van een schietpartij op een school in Leiden kwam van de politie uit Zürich. Die tipte daarna de Nederlandse politie.

In het bericht staat ook dat de schrijver een proxy gebruikt, "dus de politie zal me niet vinden voor morgen." Politiewoordvoerder Wim Hoonhout zei zondagavond tegen de Volkskrant dat de politie de hele dag bezig is geweest, maar de afzender nog niet heeft kunnen achterhalen.

'Duivelsdilemma'
Zondagavond namen schoolleiders na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie de beslissing om de schooldeuren van alle mbo- en middelbare scholen gesloten te houden. Burgemeester Henri Lenferink spreekt van een 'duivelsdilemma' omdat de autoriteiten niet weten om welke school het gaat en dus geen gerichte maatregelen konden nemen.

"Aan de ene kant heeft dit gezamenlijk besluit van de schoolbesturen een groot effect op de samenleving, maar aan de andere kant wilde ook niemand verantwoordelijkheid nemen als er iets misging en je had niet geacteerd", vertelt de Leidse burgemeester in een interview met de NOS.

Niet de eerste keer dreigement via 4chan
4chan is een Engelstalig internetforum. Gebruikers kunnen volledig anoniem afbeeldingen en reacties plaatsen over alle denkbare ontwerpen. Omdat de site Amerikaans is, is er ook contact geweest met de Amerikaanse federale recherche FBI.

Het is niet de eerste keer dat een Nederlander dreigementen uit op 4chan. De politie arresteerde in 2009 een 18-jarige man uit Rijsbergen die op de site dreigde met een schietpartij op een Bredase school. De politie achterhaalde de man die na zijn arrestatie spontaan een bekentenis aflegde en sprak van een grap. Het bericht werd toen ontdekt door EenVandaag.

Onrust verspreidt zich
Het ANP meldt dat ook de basisscholen in Leiden leger zijn dan normaal. Veel ouders houden hun kinderen thuis. De basisscholen zijn extra attent. Zo kiezen sommige scholen ervoor om de kinderen binnen te houden en ook wordt er extra gesurveilleerd. Ook in de omliggende gemeenten Oegstgeest en Leiderdorp zijn er scholen gesloten.

De Algemene Onderwijs bond (AOb) noemt de sluiting van de scholen een rigoureuze maatregel, maar staat helemaal achter het besluit. ,,In het onderwijs zeggen wij altijd: 'laat de professional zijn werk doen'. In deze situatie is de politie de professional. We moeten afgaan op hun analyse'', zei een AOb-woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden