'Ik proef geen verschil met biologisch vlees'

Carnivoor, flexitariër, veganist of fan van biologisch; de drie-eenheid van aardappels, groente en vlees is allang niet meer heilig. Maar waarmee komt de consument de winkel uitgelopen?

Naam: Dolf de Bresser

Leeftijd: 35

Woonplaats: Tilburg

In de boodschappentas: 1 kg shoarma

"Ik heb thuis drie monden te voeden. Deze verpakking is dan gelijk genoeg voor iedereen. Met een kilo kom je er wel. Ik kijk meestal wel wat er in de aanbieding is, koopjes vallen gewoon eerder op in de supermarkt. Eerlijk gezegd proef ik het verschil niet tussen dit vlees en biologisch vlees, dat heb ik ook weleens. Ik sta niet echt bij het dierenwelzijn stil als ik mijn vlees koop. Meestal is de prijs doorslaggevend. Ik heb wel eens een vegetarisch vriendinnetje gehad, al had dat geen invloed op mij. Dan bakte ik gewoon de kipfiletblokjes in een apart pannetje en at zij een vleesvervanger."

undefined

'Je maakt mij gelukkig met een rode paprika'

Naam: Astrid de Wolff

Leeftijd: 21

Woonplaats: Tilburg

In de boodschappentas: biologische bleekselderij, romatomaatjes en bananen

"Ik leef veganistisch. Dat betekent zonder dierlijke producten en toevoegingen en veelal alle groentes rauw. Dit omdat ik lactose-intolerant ben, maar ook omdat ik vind dat vlees eten voor mij niets bijdraagt. Ik merk het aan mijn lichaam als ik geitenkaas of een stukje vlees eet, daar reageer ik gewoon slecht op. En veganistisch leven is voor mij een eerlijke manier van omgaan met de natuur. Van huis uit at ik al strikt biologische producten. Later werd ik vegetarisch. Als student is biologisch vlees een flinke aanslag op je portemonnee, dus vergetarisch worden, was toen vooral ook een praktische overweging. Het is voor mij tegenwoordig heel gewoon om geen vlees te eten, ik denk er niet eens over na. Als ik die behoefte wel voel, dan pak ik lekker cashewnoten of amandelen waarin dezelfde voedzame stoffen zitten. Ik heb niet het gevoel dat ik iets tekortkom. Je maakt mij gelukkig-er met wat fruit of een rode papri-ka dan met een bloederig biefstukje."

undefined

'Ik denk dat biologisch vlees veel gezonder is'

Naam: Paul Hendrikx

Leeftijd: 65

Woonplaats: Tilburg

In de boodschappentas: biologische kaas, worst, spekjes en zalmfilet

"Ik koop uitsluitend biologische vleesproducten met het 'driesterren'-keurmerk. Ik vind dierenwelzijn erg belangrijk en dat keurmerk is dan ook een belangrijke doorslaggevende factor voor mijn keuzes in de supermarkt. Ik denk daarnaast ook dat het veel gezonder is. Vlees uit de bio-industrie wordt volgestopt met toevoegingen als hormonen en antibiotica, dat is niet goed voor ons. Daarbij denk ik dat biologisch vlees duurzamer is; door het voer dat de beesten krijgen en de manier waarop het wordt geproduceerd. Ik vind het zelf ook lekkerder dan gewoon vlees, ik proef zeker verschil. En, ik vind het belangrijk eerlijk te eten."

undefined

'De mens is een alleseter, daarom varieer ik veel'

Naam: Ans Schapendonk

Leeftijd: 56

Woonplaats: Lahntal, Duitsland (op bezoek in Tilburg)

In de boodschappentas: duurzame scholfilet

"Ik eet maar een tot twee keer per week vlees. De rest van de week wissel ik vis, groente zoals aubergines of vleesvervangers als quinoa en tofu met elkaar af. Ik denk dat het helemaal niet gezond is om elke dag vlees te eten. Veelzijdig eten is veel belangrijker. Ik ben wel een tijdje vegetarisch geweest, toen had ik meer last van haaruitval. Maar of dat nou te maken had met geen vlees eten? Toen ik weer begon met vlees, was het probleem ineens voorbij. Dat viel me wel op, misschien dat ik het daarom nu eens per week eet. Ik vind vis overigens ook gewoon erg lekker. Meestal kijk ik wel naar duurzame producten als ik naar de supermarkt ga en dan let je zeker op een keurmerk. Biologisch is wel veel gezonder, denk ik. De grootschalige fokkerijen vind ik vreselijk. Plofkippen zitten vol met gif, ik geloof echt niet dat het gezond is voor de mens. En daarbij is de mens ook een alleseter, dus ik probeer voldoende af te wisselen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden