'Ik pas festival rond liedboek niet aan'

Het nieuwe Liedboek voor de protestantse kerken verschijnt pas eind mei. Toch is er al discussie over de gekozen liederen. Daarbij is de presentatie, een liedboekfestival in Monnickendam, te frivool naar de smaak van sommige gelovigen. Rieks Hoogenkamp, gepensioneerd predikant en de drijvende kracht achter de happening, reageert op de kritiek.

1Wat moeten we ons voorstellen bij een liedboekfestival?
"Kijk, een nieuw liedboek heeft ontzettend veel kanten. Dat laten we een hele dag in veertig workshops zien. Er is iets voor mensen die graag psalmen zingen met hart en ziel, maar je kunt ook dansen op het liedboek. En er is iets voor serieuze mensen. Voor hen is er debat."

2Orthodoxe gelovigen dreigen met een boycot omdat er een workshop is voor homo's en een met yoga.
"Ik las het in de media, maar bij mij heeft zich nog niemand gemeld. Ik snap het bezwaar niet zo goed. Waarom zouden homo's en biseksuelen niet uit het liedboek mogen zingen? Hetzelfde geldt voor iemand die aan yoga doet. Waarom zou een zenmeester niet naar het liedboek mogen kijken? Overigens juich ik debat alleen maar toe. Maar het nieuwe liedboek wordt wel bijna politiek beleidsterrein door alle groepen die zich tekort gedaan voelen."

3Past u het programma aan?
"Vanwege dat dreigement om niet te komen? Tja. Dan heeft het Evangelisch Werkverband (een groep christenen die bezwaar maakt, red) de mond vol over Jezus Christus. Nu, dreigen en uitsluiten is een stijl die ik niet van onze grote leider gewend ben. Weet je, ik neem de kritiek voor kennisgeving aan. Maar we veranderen niets. Sterker, ik word op een idee gebracht. Misschien moet ik maar eens een werkgroep biseksuelen installeren. Die hadden we nog niet."

4Waarom is er gekozen voor Monnickendam?
"Je zou zoiets eerder verwachten in Utrecht, Amsterdam of Den Haag. De reden is simpel. Monnickendam heeft een overzichtelijk historisch binnenstadje. Op nog geen vierkante kilometer vind je alles. Doe je zoiets in een grote stad, dan lossen de festivalgangers op in de menigte. Dan krijg je een homeopathisch verdund liedboekfestival. Dat kan niet de bedoeling zijn. Bovendien: Monnickendam ligt op maar een kwartiertje reizen van Amsterdam Centraal."

5U verwacht een paar duizend bezoekers. Hoe krijgt u het allemaal voor elkaar?
"Mensen zijn vaak verbaasd dat dit nog kan in de kerk. Niet zo gek, daar is de stemming toch vaak mineur. Ach, als je gewoon mensen vraagt, dan willen ze best meehelpen. In totaal zijn er die dag zo'n zevenhonderd vrijwilligers bij betrokken, van musici tot mensen die bij de deur staan. Ook veel Monnickendammers doen mee, terwijl dat door de bank genomen toch niet zulk vroom volk is."

Gerrit-Jan KleinJan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden