'Ik oefen mezelf erin me te vervelen, af en toe moet je niets doen'

Loek van Vliet (24) bij de watertoren van Kijkduin

"Ik kom hier langs met wielrennen. Dit hoge stuk duin viel me meteen op. Je kunt er tot ver kijken, het landschap in. Je ziet Den Haag en ook de Maasvlakte. Niet zo geschikt dus voor het project waar ik het afgelopen jaar aan werkte. Ik fotografeerde stilte.

Een huis aan de horizon kan niet, qua stilte. Laat staan flats of fabriekspijpen - sporen van de mens, de grootste lawaaifactor. Een landschap krijgt pas iets stils als de natuur het er heeft overgenomen van de mens. Zodoende heb ik hier, met het juiste weer, toch een van mijn beste platen kunnen maken. In de mist; je zag bijna niets, alleen een stukje van die poel daar.

Op de een of andere manier vinden we mist stil. Misschien omdat het geluid dempt, en het windstil is. Ik kan je vertellen dat wind erg lastig is als je een landschap wilt bevriezen in de tijd. Op een van mijn foto's zie je zo'n opening in het wolkendek weerkaatst in het water: Jakobsladders. Daar kunnen engelen van afdalen, toch? Een directe opening naar de hemel, zo lijkt het. Is er iets hierna? In de stilte dringt die vraag zich eerder aan je op. Ik weet het niet. Er is nog nooit iemand teruggekomen uit de dood om te vertellen wat daar is.

Ik sta regelmatig om vijf uur op. Dan is het echt stil. Ik denk dan na: wat wil ik allemaal doen in mijn leven? En in welke volgorde? Ik moet eerst een pot thee zetten, anders val ik meteen weer in slaap. Soms doe ik yoga, soms een korte meditatie - dat heb ik bij Pokémon gezien toen ik klein was. Ik maak ook een planning voor de dag, van drie tot zeven dingen die ik wil doen. Zodat ik kan zeggen: het was een goede dag. Zeven dingen, zes dagen - dan doe je zo'n 2000 dingen per jaar.

Ik wil de stilte zo goed mogelijk benutten. Ik oefen mezelf er ook in om me te vervelen. Af en toe moet je niets doen. Een beetje nadenken, zonder prikkels van buitenaf toe te laten. Dan gaat je brein uit zichzelf associaties maken. Misschien is dat wel creativiteit, ja. Maar kan ik ooit iets totaal nieuws denken, wat ik niet al een keer gehoord heb? Ik denk van niet. Wat je denkt is een soort brij van wat je eerder in je hebt opgenomen."

Loek van Vliet is fotograaf. Hij legt stiltegebieden vast, die afgelopen jaar maandelijks in Trouw te zien waren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden