Moderne manieren

Ik moet zelf eten meenemen naar een bruiloft, kan ik de bruid hierop aanspreken?

Beeld Nanne Meulendijks

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Sinds een paar jaar heb ik weer contact met een vriendin van de middelbare school. Onze partners kunnen het ook goed met elkaar vinden. Toen ze vervelende dingen meemaakte, ben ik voor haar een luisterend oor geweest. De laatste tijd erger ik me steeds meer aan haar negatieve en betweterige houding en zie ik op tegen contact met haar. Maar omdat ik dit toeschreef aan de stress in haar leven, vond ik dat ik nog even moest doorzetten.

Mijn man en ik zijn uitgenodigd voor hun huwelijk binnenkort en wij hebben toegezegd de gehele dag aanwezig te zullen zijn. Later kregen alle gasten een verzoek per mail om een gerecht/hapje mee te brengen voor het diner. Ik vind dit zó karig! Ik overweeg nu om niet naar de bruiloft te gaan. Zal ik haar aanspreken op dit verzoek, of niet gaan en de vriendschap dood laten bloeden of mij er over heen zetten en toch gaan met een bakje snacktomaten?

Een karige bruiloft

Beste Een karige bruiloft,

Het beste lijkt om wél naar de bruiloft te gaan. U hebt al toegezegd en het is veel meer moeite om weer af te zeggen en uit te leggen waarom u ervan afziet dan gewoon maar uw afspraak na te komen. Doe wat er gevraagd wordt en breng iets te eten mee. Een of andere lekkere schotel, eventueel kant-en-klaar gekocht, als het maar niet een bakje snacktomaten is. Het is niet gepast om karigheid met karigheid te beantwoorden.

U hebt gelijk dat het heel ongebruikelijk is om mensen voor een huwelijk uit te nodigen en de gasten te vragen om (hun eigen) eten mee te brengen. Zo hoort het niet te gaan, maar erover steggelen nadat u uw komst bevestigd hebt, is buitengewoon vervelend om te moeten doen. Na het huwelijk kunt u het nog even aanzien en de vriendschap op een lager pitje zetten, als het contact met uw vriendin u zwaar blijft vallen. Een kwestie van minder afspraken maken onder het motto ‘geen tijd, druk met andere dingen’. Of een goed gesprek voeren natuurlijk over wat u zoal niet bevalt in haar habitus.

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.

Alle eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier 'Moderne Manieren'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden