'Ik moet altijd een knopje omzetten om aan een boek te beginnen'

Kent u boeken waar een harp in voorkomt?
"'Alleen op de wereld', daar komt een harpje in voor. In 'Musicofilia' van Oliver Sacks geloof ik niet, maar dat is wel een mooi boek over de gedachte achter hoe wij muziek tot ons nemen."

Bent u een lezer?
"Ik haal net een paar boeken uit de kast die ik heb onderverdeeld in 'gelezen' en 'niet uitgelezen'. Misschien zegt dat wel iets. Ik vind mezelf eigenlijk geen echte lezer. Ik moet altijd een knopje omzetten om aan een boek te beginnen. Het is een beetje vergelijkbaar met noten lezen. Het kost me moeite, zeker in het begin. Maar als het lukt en ik in het verhaal getrokken word, dan kan lezen heel fijn zijn. Mijn man is veel meer een lezer dan ik. Daar ben ik wel eens jaloers op."

Waarom zou u daar jaloers op zijn?
"Ik zou het lezen graag willen meenemen in mijn dagelijkse routine. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van films, maar dat zijn toch vaak hapklare brokken. Een boek roept zélf beelden op. Of geeft je een diepere betekenis over iets. Als kind las ik om die reden sprookjes, dan leerde ik bijvoorbeeld waarom zeewater zout is."

Is er een verband tussen uw leesgedrag en uw leven?
"Ik ben geboren in Zuid-Korea. Op tweejarige leeftijd werd ik geadopteerd. Toen ik later nogal met mijn adoptie bezig was, heb ik wel boeken over dat onderwerp gelezen. En ik loop bijvoorbeeld veel hard, waardoor ik dat boek over hardlopen van Dolf Jansen ben gaan lezen. Ik denk dat 'Open' van André Agassi ook wel iets over mezelf zegt. Het streven naar een hoger doel, wat hij beschrijft, dat inspireerde mij enorm. Soms heb ik zin in echte meisjesboeken. Ik had eens een concours in Amerika en ik was daar nogal nerveus voor. Op het vliegveld heb ik toen Bridget Jones gekocht. Als afleiding, al heb ik er geloof ik nauwelijks iets in gelezen. 'Een keukenmeidenroman' van Kathryn Stockett heb ik wel helemaal gelezen, maar helaas in het Nederlands. Zoiets is in het Engels leuker."

Dat stapeltje niet uitgelezen boeken, heeft u daar een soort schuldgevoel over?
"Bij de meeste ongelezen boeken kan ik daar wel vrede mee hebben. Maar bij sommige gaat het wel eens een beetje kriebelen. Ik heb trouwens de laatste zes bladzijden van dat boek van Agassi bewust niet gelezen. Ik kon het niet en ik wilde het niet. Omdat ik er geen afstand van wilde doen, ik wilde het vasthouden."

Lavinia Meijer (1983) is harpiste. Ze treedt 28 en 29 april op in De Melkweg in Amsterdam, samen met de Amerikaanse componist Philip Glass.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden