'Ik moest de knop omzetten'

Schouderblessures houden Epke Zonderland al twee seizoenen weg bij de meerkamp en een Amerikaans avontuur gaat niet door. Toch blijft de turner zoeken naar nieuwe ontwikkelingen.

Wat bij het grote publiek vooral beklijft, is zijn dramatische val van de rekstok in Peking. Epke Zonderland was na tachtig jaar de eerste Nederlandse mannenturner die aan de Olympische Spelen deelnam, en had in de finale nog kansen op een medaille ook.

In 2007 werd Zonderland op rek in Stuttgart vierde van de wereld. Vandaag kan de 23-jarige turner tijdens de WK-kwalificaties in de olympische O2 Arena van Londen de basis leggen voor zijn eerste podiumplaats op een mondiaal toernooi. Graag wil hij ook op de meerkamp een rol van betekenis spelen, maar schouderklachten dwingen hem al lange tijd tot specialisatie op brug en rek.

Begin 2008 bleek Zonderland een ontsteking in zijn rechterschouder te hebben, waardoor hij twee spieren niet kon gebruiken en maanden van revalidatie in het vooruitzicht had. Aan de rekstok, zijn specialiteit, kon de Heerenvener zich volop uitleven, op één oefening na waarbij hij aan één arm ronddraaiend zichzelf voor een vlucht lanceert.

Hij besloot de zogeheten Rybalko gespiegeld uit te voeren door de vlucht met de linkerarm in te zetten, volgens kenners een onmogelijkheid. Toch slaagde deze veelzijdige turner erin de oefening te perfectioneren, en zich daarmee voor Peking te kwalificeren. Na de Spelen bleek de linkerschouder overbelast. „Ik heb een rustperiode genomen waar ik goed uit ben gekomen”, aldus Zonderland. „Maar zodra ik de meerkamp weer oppak, krijg ik problemen. Ik verwacht niet dat de klacht een, twee, drie over zal zijn.”

Een andere tegenvaller was zijn afwijzing voor een plaats in het team van de Universiteit van Pennsylvania. Die toenadering was een initiatief van de turner zelf, die na een samenwerking van bijna achttien jaar met zijn coach Gerard Speerstra naar nieuwe inzichten zoekt.

Zonderland wilde samenwerken met de ervaren hoofdcoach Randy Jepson, maar was aan de Penn State University niet welkom. Studentensporters in de VS worden geacht amateurs te zijn, Zonderland heeft sponsorcontracten en een stipendium van sportkoepel NOC-NSF. Speerstra had voorspeld dat zijn pupil niet zomaar tot het universiteitsteam zou worden toegelaten. Bovendien zou Zonderland ook daar op zijn schema’s moeten trainen, daar Jepson zijn achtergrond niet kent.

„Dat Amerika niet doorgaat, is een grote teleurstelling”, aldus Zonderland. „Aanvankelijk was ook ik sceptisch. Maar diverse gesprekken op de universiteit wekten veel vertrouwen. Zeker omdat ze me vroegen of ik mijn sponsorcontracten kon stopzetten, hetgeen ik kon bevestigen. Ik heb lange tijd gedacht dat het zou lukken, en moest echt de knop omzetten toen het niet doorging.”

Zonderland blijft in Heerenveen bij Speerstra trainen. „Toen het nieuws over mijn vertrek naar Amerika bekend werd, is nogal dramatisch gedaan over een breuk met Gerard. Daar was geen sprake van, ik zag dat niet als het beëindigen van een lange relatie. Ook in Amerika zou hij op afstand mijn trainer blijven. Van een breuk zou slechts sprake zijn geweest als ik elders in Nederland was gaan trainen.”

Zonderland blijft op zoek naar nieuwe inzichten. „Ik probeer stages te volgen bij ervaren turners en trainers in het buitenland. Concreet is een trainingsstage in de eerste week van november in Houston bij Jonathan Horton, Amerika’s beste meerkamper en rekturner.”

Dichter bij huis liggen in Duitsland contacten. Zonderland is gevraagd om in de Bundesliga uit te komen. „Dat lijkt me leuk, dan kan ik wedstrijden combineren met stages bij Fabian Hambüchen, wereldkampioen rek. Goede trainers voor een paar weken naar Nederland halen zou helemaal mooi zijn. Anderen kunnen daar ook van profiteren.”

De WK in Londen zijn individueel. Volgend jaar staat in Rotterdam het WK voor landenteams op het programma. Daarmee wordt de weg richting Olympische Spelen in Londen ingeslagen. Zonderland is hoopvol over de kansen van het Nederlandse team, ook al verkeert hij in onzekerheid over zijn schouderblessure en neemt zijn drie jaar oudere broer Herre na dit WK afscheid.

„Het is jammer dat Herre stopt, hij is altijd een waardevolle kracht geweest voor het team. Maar op zijn leeftijd is het moeilijk om je te blijven ontwikkelen, terwijl jonge jongens je voorbij gaan. Maar met Jeffrey Wammes, Anthony van Assche en de jonge Bart Deurloo hebben we veel kwaliteit. Inderdaad, het is een kleine groep. Elke jongen die afvalt is een verlies.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden