Moderne Manieren

Ik mag opeens geen getuige meer zijn bij de bruiloft van mijn nichtje

Beeld Nanne Meulendijks

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Kortgeleden werd ik door mijn nichtje gevraagd om getuige te zijn op haar aanstaande bruiloft. Mijn nichtje en ik zijn al van jongs af aan erg close en daarom was ik ook erg blij en vereerd dat ze mij als getuige vroeg. Nu blijkt, omdat ze gratis trouwt, dat ze maar vier personen mee mag nemen naar het stadhuis. Het zou betekenen dat haar vader er niet bij kan zijn. Ze zat hier heel erg mee, en heeft toen besloten om toch haar vader als getuige te vragen. Omdat ik er niet meer bij kan zijn, heeft ze mij ter compensatie gevraagd om ceremoniemeester te zijn bij het aansluitende feest. Hoewel ik het waardeer dat ze mij alsnog wil betrekken bij haar bruiloft, vind ik het niet zo prettig dat ik dan ineens in een ondergeschikte rol wordt gedrukt. Haar vraag komt een beetje geforceerd over. Hoe kan ik hier het beste een gesprek over aangaan?

Geen getuige meer

Beste Geen getuige meer,

U moet uw rol als getuige afstaan aan de vader van de bruid, omdat anders haar beide ouders niet bij de plechtigheid kunnen zijn. Dat is wel een begrijpelijke reden. Uw nichtje kan moeilijk tegen haar vader zeggen dat ze de voorkeur geeft aan u boven hem op het stadhuis. Daar zou ze hem wel erg pijnlijk mee treffen. Als troost vraagt uw nichtje u nu als ceremoniemeester. Dat is geen ondergeschikte rol! Integendeel, afgezien van de rol van bruid en bruidegom is het zo’n beetje de belangrijkste rol op een huwelijk. De ceremoniemeester is een veel belangrijker functie dan een getuige die alleen maar vijf minuten toekijkt bij de formaliteit op het stadhuis en een handtekening zet. De ceremoniemeester is bij alle ins en outs van de huwelijksdag betrokken, van de organisatie van de festiviteiten tot het plannen van toespraken en sketches, tot de inzameling van cadeaugelden.

Het is zeker eervol maar ook veel meer werk dan getuige zijn. Als u het leuk vindt om heel nauw betrokken te zijn bij de voorbereiding van het huwelijk van uw nichtje, raad ik u aan om deze taak blijmoedig te aanvaarden. Als u opziet tegen het werk dat erbij komt kijken (u kunt er behoorlijk wat tijd aan kwijt zijn), kunt u vriendelijk nee zeggen, omdat u het daar te druk voor hebt. Maar u moet de functie niet afwijzen omdat die te min is, want dat is een misvatting.

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden