'Ik mag niet eens zelf bepalen of ik openga'

reportage | Winkeliers in Veenendaal vrezen voor uittocht klanten

QUIRIJN VISSCHER

VEENENDAAL - Winkeliers Ron Emmerik (50) en zijn vader zijn oudgedienden in de Hoofdstraat in Veenendaal. Hun zaak 'Vanboordt Ledermode', vernoemd naar een oom, staat al sinds 1969 aan de gedempte gracht. Waar ooit de wol- en sigarenfabrieken stonden, maakte de gemeente sinds de jaren zestig een regionaal winkelparadijs met enkele overdekte promenades, zoals de Scheepjeshof. Te grootschalig voor alleen Veenendaal (63.000 inwoners).

"Wil Veenendaal het regionale koopcentrum blijven, dan kun je niet om de koopzondag heen", zegt Emmerik naast een rek met riemen. Het is 'bricken of clicken'. Hij verklaart: de strijd tussen stenen winkels en oprukkende webwinkels.

Ook zijn kassa registreert de neergang. De consument verandert. Naast lederwaren zorgen zijn schoen- en sleutelmakerij en textielafdeling voor de nodige inkomsten. "Ik heb ze allemaal nodig om te blijven bestaan."

Maar er is hoop, zegt Emmerik. D66 en VVD, pleitbezorgers van de koopzondag, onderhandelen met ChristenUnie en SGP over een nieuwe coalitie in 'het Veen'. Informateur Kars Veling, oud-partijleider van de ChristenUnie, constateert dat dit kwartet hierover heel verschillend denkt.

Dat beeld herkent Emmerik: "Ook de winkeliers zijn verdeeld. Mijn christelijke overburen zouden hun kledingzaak nooit of te nimmer op zondag openen."

Maar de campinggasten uit hun Randstedelijke woonwijken die trouw neerstrijken op de Utrechtse Heuvelrug en Veluwe, zijn niet zo kerkelijk. Die willen 's zondags shoppen; als het regent overdekt. De juwelier van de overkant, een jonge vrouw, waait binnen bij Emmerik voor een boodschap. Ja, ze ziet graag koopzondagen in Veenendaal. Maar niet verplicht. En zo'n drie keer per jaar. Nu trekt het publiek 'de berg over' naar Amerongen, vertelt ze.

In de Albert Heijn in Wageningen vind je 's zondags veel Veenendalers, zegt Emmerik. "Vroeger ging je alleen naar Wageningen om voetbal te kijken. FC Wageningen. Kan in Veenendaal de supermarkt niet 's zondags open? Wat me nog het meeste ergert aan deze discussie: dat ik niet zelf mag bepalen of ik 's zondags openga." Themakoopzondagen in december en rond de lokale Lampengietersavond, daarvoor is Emmerik best te porren. Twee, drie per jaar.

In de Veenendaalse gemeenteraad sneuvelde de koopzondag in 2013 nipt. Emmerik hoopt, tegen de verwachtingen in, dat een nieuwe coalitie iets meer mogelijk maakt. "Vier jaar stilstand, dat kan echt niet. De lege parkeergarages bezorgen de gemeente geldtekort. Dat zegt iets over het centrum. Maar over vier jaar, bij de volgende verkiezingen, bestaat mijn zaak nog. Hoe dan ook."

Verdeelde stad
In Veenendaal ligt de invoering van de koopzondag zeer gevoelig. Het bovenmaatse winkelcentrum moet het hebben van een regionaal publiek. In de Utrechtse fabrieksstad (wol, sigaren, metaal) vol gelovige inwoners (christenen, moslims) is de verhouding tussen voor- en tegenstanders fiftyfifty. In 2013 ontstonden publiekscampagnes voor of tegen de koopzondag. Die toonden de verdeeldheid aan onder inwoners, winkeliers en politieke partijen. Platform Binnenstadmanagement Veenendaal vraagt de gemeente nu de ruimte met drie koopzondagen te experimenteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden