'Ik lees liever iets actuelers, z'n taal is wat plechtig'

In de jaarlijkse campagne 'Nederland Leest' staat een maand lang een klassieker uit de Nederlandse literatuur centraal. Vanaf vandaag worden alle lezers van het land uitgedaagd om 'Een vlucht regenwulpen' van Maarten 't Hart te (her-) ontdekken. Trouw is het evenement een stap voor en laat drie jongeren de roman uit 1978 lezen.

Hoe lezen jongeren de klassieker 'Een vlucht regenwulpen' 36 jaar na dato?

Tom, 20 jaar Fontys Hogeschool journalistiek

"Uiteindelijk vond ik het een leuk boek, maar ik kwam er moeilijk doorheen. Het boek leest niet makkelijk door de lange zinnen. Soms moest ik zinnen van wel dertig woorden lang teruglezen om ze te begrijpen. Dit komt waarschijnlijk doordat het een oud boek is. Het leuke daaraan vind ik dat je ontdekt hoe mensen zich toen gedroegen. Ik vind het niet te gedateerd, maar ik verwacht niet dat het jongeren aanspreekt. Wel interessant is dat de hoofdpersoon een grote verandering doormaakt.

In het begin is hij een saaie man die niet in liefde gelooft. Intussen is hij al heel lang verliefd op een meisje, bij wie hij geen kans maakt.

Het boek zou ik niet aanraden aan anderen, omdat ik niemand ken die dit soort boeken leest. Het genre spreekt me niet zo aan. Er zit weinig actie in het verhaal. Het gaat veel over de gevoelens van de man en dat vind ik meestal niet spannend. Ik hou niet van een literaire schrijfstijl waarbij alles moeilijk wordt omschreven."

Karima, 21 jaar Helpende zorg en welzijn (mbo)

"Aangezien het boek me eerst niet echt aansprak vanwege de kaft was ik wel heel erg benieuwd hoe het boek me zou bevallen. Het is niet al te moeilijk geschreven, waardoor het lekker weg leest en gewoon begrijpelijk is. Daarnaast is het een boek met veel emoties en gevoel, waardoor het verhaal constant interessant blijft om te lezen. Deze roman is geschreven in 1978, maar ik vind dat het verhaal nog steeds van deze tijd is. Alleen zou ik de kaft wel veranderen. De kaft zegt meestal wel iets over het boek om het wel of niet te lezen. Ik miste ook een samenvatting van het verhaal op de achterkant."

Tessel, 17 jaar 5 vwo

"Ik moest in het begin wel wennen aan de structuur van het boek. Het werkt met flashbacks, maar als je dat door hebt, is dat geen probleem. Het taalgebruik van Maarten 't Hart is niet echt van deze tijd, het komt wat plechtig over. Maar toch ook wel heel mooi. Het verhaal gaat over een man die moeite heeft met het leven en somber is ingesteld. Dat maakte voor mij het boek soms wat saai om te lezen. Dat kwam ook door de vele monologen en stukken over zijn gedachten. Ik hou zelf van wat vlotter geschreven boeken die over deze tijd gaan. Ik vond het wel leuk om een keer iets te lezen uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, maar ik denk niet dat ik dat snel weer zou doen. Dan kies ik toch liever voor iets actuelers. Ik weet ook niet of ik het zou aanraden aan mijn vriendinnen." Joost van Velzen

Maarten 't Hart arriveert per helikopter

Nederland Leest wordt voor de negende keer georganiseerd en is een initiatief van de CPNB, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken). Eerder las Nederland onder meer 'De gelukkige klas' van Theo Thijssen (in 2007), 'Oeroeg' van Hella Haasse (2009), 'Het leven is vurrukkulluk' van Remco Campert (2011) en 'De donkere kamer van Damokles' van W.F. Hermans (2012). 'Een vlucht regenwulpen' (verfilmd in 1981) gaat over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur. Het boek wordt tijdens de campagneperiode gratis door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt. Er is een luxe editie verkrijgbaar in de boekwinkel. Operazangeres Tania Kross maakte een muzikale lofrede op de roman van 't Hart, een bewerking van klassieke muziekstukken van Bach, Haydn, Schubert en Mozart, die in het boek voorkomen. Kross zingt de lofrede vandaag als 't Hart per helikopter aankomt in Leiden en daar in de openbare bibliotheek de campagne inluidt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden