'Ik leerde met plezier hard te werken'

De eerste baan maakt indruk en legt een basis voor later. Bestuurder Yvonne van Rooy (58) was een van de eerste vrouwen bij het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond.

„Heren-lunchkamer, stond er op de deur van de stafkamer. Het was mijn eerste werkdag als staflid bij de buitenland afdeling van het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond (huidige VNO-NCW). En van vrouwen aan de top hadden ze toen nog niet gehoord, iets wat inmiddels wel anders is. Maar het bordje ging zonder pardon van de deur en ik kon aan de slag.

Ik was gefascineerd door internationale kwesties die toen speelden. Het IJzeren Gordijn bestond nog, waardoor je veel indringender werd geconfronteerd met de wereld daarachter. Wij hadden het gevoel de generatie te zijn die daar iets aan moest veranderen.

Tijdens mijn studententijd begon ik daarom al met het organiseren van excursies voor het Economisch Dispuut. In mijn vrije tijd werkte ik als stewardess. Zo bouwde ik een netwerk op waardoor ik uiteindelijk op een stageplaats in de Europese Commissie stuitte. In het begin twijfelde ik. Kan ik dit wel, dacht ik, maar lang heeft die twijfel niet geduurd. In Europa gebeurde het immers. Daar, in het grote Brussel, werd aan onze toekomst gebouwd. En daar wilde ik bij zijn.

Via mijn stageplek hoorde ik van de vacature bij het NCW. Ook toen weer was er die twijfel. Ik denk dat vrouwen dat sterker hebben dan mannen. Wij willen eerst voor honderdtwintig procent zeker weten dat we iets kunnen voor we eraan beginnen. Maar het is belangrijk om soms een stap in het duister te durven nemen. Gelukkig had ik altijd mensen om mij heen die mij stimuleerden.

Die eerste baan bij het NCW heeft mijn hele carrière, tot op de dag van vandaag, beïnvloed. Ik zag mijn baas dagen maken van vroeg in de morgen tot laat in de avond. Dat is zeker normaal, dacht ik. Zo leerde ik om zelf ook hard te werken. Wat nog veel belangrijker is: ik leerde er om met plezier hard te werken. Om met collega’s te lachen en treuren...

Die houding heeft ervoor gezorgd dat ik al op mijn 35ste staatssecretaris werd, en dat ik ben waar ik nu ben, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. Aan de studenten van nu wil ik dan ook zeggen: wees actief naast je studie en ben daarbij niet bang om over de grens te kijken. Ook als je daarbij een studieschuld moet maken. Want het is een belangrijke investering in je toekomst. Je leert zo om te plannen en om hard te werken. En het zijn juist die mensen die het later ver schoppen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden