TaalPeter-Arno Coppen

‘Ik kwam langs Zalk gegaan’ is volstrekt foutloos Nederlands

Een lezer had als originele paasgroet een gedicht van Ida Gerhardt aan vrienden en kennissen gestuurd. Een buurman (een scherp jurist, volgens de lezer) vond het prachtig, maar had wel kritiek op een zin uit het gedicht. ‘Ik kwam langs Zalk gegaan’ was volgens hem ‘volstrekt foutief Nederlands’. De lezer twijfelde, want zijn taalgevoel zei hem dat je toch ook kon zeggen ‘Ik kwam langs gefietst’? En zou een classica als Ida Gerhardt echt ‘volstrekt foutief Nederlands’ schrijven?

Het blijkt maar weer eens dat de lezers van deze taalrubriek betere taalbeschouwers zijn dan hun buren, zeker als dat scherpe juristen zijn. Bij de beoordeling van taalvormen moet je je niet meteen laten overbluffen door een met grote stelligheid uitgesproken taalnorm, maar je eigen taalgevoel laten spreken, en het is ook heel verstandig om de context (de auteur) van de gewraakte taaluiting in de overweging te betrekken.

Het lijkt erop dat de buurman-jurist in de zin iets vreemds heeft aangevoeld, en daaruit meteen de conclusie heeft getrokken dat er niets van klopt. Misschien vond hij het gebruik van ‘gaan’ in combinatie met ‘langs’ ouderwets. ‘Ik ging langs Zalk’ doet ongeveer hetzelfde aan, terwijl ‘Ik liep langs Zalk’ gewoner klinkt.

De combinatie van ‘komen’ met een voltooid deelwoord is in elk geval volstrekt normaal. Of nou ja, ‘Er kwam een auto aanrijden’ is in het hele taalgebied normaal en ‘Er kwam een auto aangereden’ komt in het noorden wat minder voor, maar dat is ook alles.

Er is trouwens nog wel iets geks met de constructie ‘Er kwam een auto aangereden’. Maar daarover morgen.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden