’Ik kreeg ook bronchitis maar had daar geen tijd voor’

door John Graat

Bert Verduin verdween in de anonimiteit en hield geen cent over aan zijn verloren sprint van vandaag tien jaar geleden op de Bonkevaart. Henk Angenent wachtte roem en fortuin.

In Hindeloopen, waar Piet Kleine een stempelpost miste, zien ze elkaar vandaag terug. In het Eerste Friese Schaatsmuseum is een kleine reünie georganiseerd voor de hoofdrolspelers van 4 januari 1997. Alleen Erik Hulzebosch meldde zich af. Angenent vindt dat jammer. Verduin, de nummer drie in de uitslag, is er wel. „Ik heb aan die dag geen gevoel overgehouden van ’had ik maar dit of had ik maar dat’. Ik heb er alles aan gedaan, geen fouten gemaakt. Henk was de beste.”

Verduin is nog altijd kweker van bloemen en planten in Heemskerkerduin. Op 1 januari nam hij officieel het bedrijf van zijn vader over. Soms, als hij wil investeren in de kwekerij, denkt hij nog wel eens aan die Tocht der Tochten. „Als ik daar had gewonnen dan was het toch allemaal wat gemakkelijker gegaan. Nu moet ik gewoon naar de bank”, vertelt Verduin. Bij hem bleef de telefoon de afgelopen dagen rustig. Bij Angenent was het deze week weer ’een gekkenhuis’.

Zijn leven, van de spruitjeskweker uit Woubrugge, veranderde ingrijpend. Hij werd op slag een bekende Nederlander en plukte daar financieel de vruchten van. Angenent: „Het heeft mij enorm verrijkt. Ik heb zo veel levenservaring opgedaan, door alle mensen die je ontmoet. Uit de sport, politiek, bedrijfsleven, amusement. De keerzijde heb ik eigenlijk niet gezien. In het begin sta je wel in de roddelbladen, maar ik was getrouwd, deed niets geks, dan ben je al gauw saai hè.”

„Van dat eerste half jaar herinner ik me bijna niets meer. Ik leefde in een roes. We vlogen naar het filmfestival van Cannes, kregen een cruise van twee weken rond Florida aangeboden. Ik werd geleefd. Ik kreeg ook bronchitis maar had daar geen tijd voor. Hier en daar een hapje eten, supergezellig allemaal, maar in mei was ik tien kilo te zwaar. Het seizoen daarna verliep vrij desastreus.”

Het had Verduin ook allemaal kunnen overkomen. Hij was in die strenge winter in bloedvorm. „Ik had zelfs een wedstrijd op kunstijs gewonnen. Op het NK op natuurijs in Ankeveen had ik weer een superdag. Ik reed de hele wedstrijd vooruit. Dat moest natuurlijk groots gevierd worden bij ons in het dorp. Ik werd gehuldigd, leuk. Maar die dagen erna bleek toch dat ik net even te gek had gedaan. Ik had spierpijn, was niet hersteld. Maar iedereen zei dat ik favoriet was.”

Hij zat de hele dag voorin. Op het slechtste stuk, tussen Franeker en Dokkum, sprong hij weg uit de kopgroep. Henk van Benthem pakte hem terug. Een wanhoopspoging volgde op de Bonkevaart. Verduin: „Ik ging alleen voor de eerste plaats. Ik waagde het erop. Ik zag in de verte de lichten van de finish, ik hoorde de mensen schreeuwen, de helikopter, ik dacht ’rijden, rijden’, ze hoefden achter me maar even te twijfelen en ik zou winnen. Maar ze kwamen me voorbij.”

Hij werd derde. Hulzebosch sloeg later als entertainer munt uit zijn tweede plaats. Angenent sloot een dik vijfjarig contract af met een groenteveiling. Bedrijven betaalden hem altijd goed voor hun reclame-uitingen met hem. „Ze riepen toen allemaal dat je nooit meer zou hoeven te werken. Maar zo werkt dat niet in Nederland. Ja, het was heel lucratief. Maar ik ga echt niet achterover leunen. Ik heb nog steeds een eigen bedrijf met negentig koeien en tien fokpaarden. Je moet toch bezig blijven.”

Verduin pakte in 1999 nog een mooie troostprijs. Hij won de Alternatieve Elfstedentocht in Finland en stopte direct. Hij leeft voort met mooie herinneringen. Die gaat hij vandaag opfrissen. Voor Angenent is de reünie een tussendoortje. „Ik ben meer bezig met het NK van zondag. Dat wil ik eindelijk eens winnen. Terugkijken doe ik later wel.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden