'Ik koop mijn tapijtjes altijd bij de Kwantumhallen'

LEIDEN (ANP) - Allochtonen moeten zich thuisvoelen in musea. De nieuwkomers zouden iets van zichzelf moeten terugvinden. Tentoonstellingen over bijvoorbeeld de Chinezen in Amsterdam of de Surinamers zijn zeer verdienstelijk. Maar daar moet het niet bij blijven. Dat zei staatssecretaris Nuis van cultuur in Leiden gisteren tijdens de najaarsdag van de Nederlandse Museumvereniging (NMV).

'Publiek in het jaar 2000', zo luidde de titel van de bijeenkomst, waar circa tweehonderd museumvertegenwoordigers op waren afgekomen. Cijfers wijzen uit dat omstreeks de eeuwwisseling in de grote steden 30 tot 50 procent van de bevolking van allochtone afkomst is.

Uit ander onderzoek blijkt dat deze nieuwkomers nauwelijks naar musea gaan. Hoe de instellingen moeten inspelen op dat veranderde publiek, is de grote vraag.

Volgens Nuis gaat het erom dat allochtonen, nieuwkomers of migranten iets van zichzelf in het museum kunnen terugvinden.

Datzelfde vindt ook publicist Anil Ramdas. Tijdens de vorige bijeenkomst van de NMV stelde hij dat musea zich moeten verplaatsen in andere culturen, zich moeten identificeren met de mensen om wie het gaat. Anders zullen ze wegblijven. Om de kloof tussen allochtonen en musea te illustreren, vertelde Ramdas het verhaal over een man in de moskee. Of de man wist dat een paar van de mooiste Perzische tapijten ter wereld in het Rijksmuseum in Amsterdam hangen. “Hij keek mij stomverbaasd aan en hij antwoordde ontkennend. Ik koop mijn tapijtjes altijd bij de Kwantumhallen, zei hij.”

Musea vergeten niet dat het publiek verandert. Zo probeert het Amsterdams Historisch Museum (AHM) de Turkse gemeenschap in Amsterdam kennis te laten maken met het museum door een tentoonstelling over Turkse Amsterdammers te organiseren. Onder de titel 'Amsterdam Daki Anadolu/Anatolië' zullen van april tot en met juni ongeveer honderd foto's te zien zijn die Leo Divendal in Anatolië maakte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden