Ik kom niet als actievoerder om mijn roze driehoek te laten zien

"De joodse traditie is voor mij steeds belangrijker geworden. Ik heb er jaren geleden voor gekozen om op een traditionele manier vorm te geven aan mijn joods zijn. Wij joden bestaan al meer dan vijfduizend jaar. Dat ik deze manier van leven voort mag zetten, geeft me een gevoel van trots.

Voor mij is de joodse levenswijze van groot belang. Niet alleen religieus, maar ook sociaal. Neem het samen vieren van de joodse feestdagen. Dat is niet alleen verdieping, maar ook een hoop gein met elkaar. Zo is binnenkort het joodse Pasen, Pesach. Dan zit mijn huiskamer vol met allerlei joden die met elkaar Pesach vieren: liberaal, orthodox, homo, hetero.

Ik ben als homoseksueel actief in een orthodoxe synagoge. Ik krijg weleens de vraag of dat samengaat. Voor mij valt het op een heel natuurlijke manier te combineren. Toen ik jaren geleden binnenkwam in mijn sjoel heb ik meteen duidelijk gemaakt dat ik niet kom als een actievoerder om mijn roze driehoek te laten zien, maar om mijn joodse geloof uit te bouwen en deel te nemen aan het minjan (de minstens tien joodse mannen van 13 jaar of ouder, die de voorwaarde zijn voor een volledige joodse gebedsdienst, red).

Toch riep ooit iemand tegen me tijdens een sjabbatdienst dat het een schande was dat ik als homo in de synagoge kwam. Toen dat gebeurde, legden alle aanwezigen na de dienst hun hand op mijn schouders. Voor mij was dat een teken van steun. Ik voelde me gerespecteerd en thuis.

Orthodoxe joden hebben soms moeite met homoseksualiteit. In Leviticus staat dat het een gruwel is als twee mannen naast elkaar liggen als zijnde een man en vrouw. Ik pak dat met een beetje joodse humor aan. Wij homo's liggen niet naast elkaar als zijnde een man en vrouw, maar als man en man. Voor mij is het geen gruwel, maar juist een heerlijkheid. Je kunt van dat soort teksten een enorm punt maken. Je kunt ook zeggen: die teksten verander je niet, maar laat ze niet bepalen wie je bent."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden