'Ik kijk nu al terug op een succesvolle start als Kamerlid'

De Tweede Kamer is door de verkiezingen in september flink opgeschud. Een derde van de huidige parlementariërs is nieuw. Waarom zijn zij de politiek ingegaan? Hoe zijn de eerste maanden in de Tweede Kamer bevallen? Zes van hen geven hier in Trouw antwoord op. Vandaag: Vera Bergkamp (D66)

De politicus
"Bij mij is het meer nature dan nurture. Mijn ouders zijn zeker wel maatschappelijk en politiek geïnteresseerd, maar politiek moet ook in het meisje zitten. Voor mij is het van jongs af aan al belangrijk geweest dat ik het leven van anderen kan verbeteren."

"Niet dat ik heb aangestuurd op het Kamerlidmaatschap, ik ben niet iemand die heel precies een carrière plant. Ik heb politicologie gestudeerd. Maar ik heb nooit gedacht: dan word ik eerst voorzitter van het COC en dan Kamerlid. Ik had ook voor mijn Kamerlidmaatschap mijn handen vol met maatschappelijk relevante dingen. Ik ben heel breed georiënteerd - ik zat behalve bij het COC ook in het management van de Sociale Verzekeringsbank en in de stadsdeelraad. Ik was al jaren lid van D66. Alexander Pechtold vroeg me voor de val van het vorige kabinet of ik wat voelde voor de Tweede Kamer. Toen kwam het moment vrij plotseling. Ik heb me nog wel even afgevraagd of ik daar alles voor wilde opgeven. Het antwoord was ja."

De Kamer
"Ik zit er nu drie maanden. Het is een heel bijzondere functie, niet te vergelijken met enig andere baan. Als je het aan een kind zou uitleggen, zou je zeggen: met 150 mensen controleren wij de baas van Nederland. Zo zie ik het ook, we moeten het samen doen. Ik werk met iedere partij samen.

Toen ik twee weken geleden met reces ging, kon ik al met tevredenheid terugkijken. Ik heb in die korte periode al op veel gebieden kunnen bijsturen. Acht moties van mijn hand werden aangenomen. Ik heb me ingezet voor het behoud van Rijksmuseum Twenthe, dat is gelukt. Maar ik heb ook met succes aandacht gevraagd voor kleine aanbieders die moeilijk toegang kregen tot de grote zorgkantoren. En er komt een onderzoek naar de vraag hoe lang het verantwoord is om mensen met een beperking thuis te laten wonen."

"Ik vind het jammer dat we niet nodig waren om te regeren, maar het is maar de vraag of dat zo blijft. De start van dit kabinet was dan geen droomstart, wij blijven bij onze positief-constructieve houding."

"Ik heb bestuursfuncties bekleed waarin er meer ondersteuning was. Toen ik begon, moest ik eraan wennen dat ik mijn eigen mail moest beheren. Er zijn wel medewerkers, maar die zijn er voor de hele fractie, niet voor mij alleen. Terwijl ik het belangrijk vind om goed contact te houden met de samenleving. Het was even zoeken naar een goede balans."

De missie
"Ik heb vele missies. Eén ervan is dat ik wil dat we een antwoord gaan vinden op het probleem van pesten op school. En dan bedoel ik niet dat we nóg een protocol afdwingen. Niemand kijkt in het protocol als er een calamiteit is. Er moet aan verschillende knoppen gedraaid worden, en dat zal inzet vergen van scholen, ouders, leerlingen. Ik heb met mijn collega-Kamerleden afgesproken: in dit probleem spelen geen partijpolitieke belangen, hier gaat het om het belang van het kind."

"Ik zou willen dat mensen achteraf kunnen zeggen: die Bergkamp, dat was een echte volksvertegenwoordiger. Die wist wat er speelde en wat er leefde."

Vera Bergkamp (D66) wil pesten op school met alle partijen samen aanpakken

Curriculum vitae
Vera Bergkamp (1971)

Woonplaats:

Amsterdam

Opleiding:

Bestuurskunde en politicologie, VU Amsterdam Loopbaan: Voorzitter COC, lid stadsdeelraad Amsterdam- Centrum, directeur HRM bij de Sociale Verzekeringsbank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden