’Ik kan van een moordenaar geen padvinder maken’

22.10 uur, Nederland 3

Jongens van 14 of 15 jaar die iemand verkrachten, een moord of een roofoverval plegen, krijgen van de kinderrechter meestal de zwaarste en langste straf: jeugd-tbs. Dat betekent: gevangenisstraf én een intensieve behandeling zodat ze weer als goede burgers de maatschappij in gaan. Maar gebeurt dat ook? Bijna alle jeugd-tbs’ers gaan, eenmaal terug op straat, weer ernstig in de fout. ’Zembla’ sprak met jongeren die vastzitten, met hun ouders, hulpverleners en deskundigen op het gebied van de jeugd-tbs. En er is maar één conclusie mogelijk: de behandeling tijdens de jeugd-tbs (in het jargon: de PIJ-maatregel) is niet adequaat. Sterker nog, veel van de ernstig psychisch gestoorde jongens worden helemaal niet behandeld.

Slechts één van de veertien gevangenissen waar gevaarlijke jonge criminelen zitten, heeft een jeugdpsychiater in vaste dienst. Bijna overal worden groepen van twaalf zeer moeilijke jongens enkel begeleid door twee groepsleiders, vaak ook nog zonder geschikte opleiding. Bovendien weet niemand of de behandeling die deze pubers krijgen, werkt. Dat is nooit uitgezocht.

Prof. T. Doreleijers, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie vindt dat jeugd-tbs niet werkt: ,,We weten dat van de jongeren die lange tijd opgesloten hebben gezeten zo’n 80 procent uiteindelijk recidiveert.” Uit onderzoek blijkt dat de jongens zelfs gevaarlijker worden in de gevangenis: ,,Je ziet dat ze veel slechte dingen van elkaar leren. En sommige psychotherapieën dragen ertoe bij dat ze nog meer gaan manipuleren.”

Jeugdpsychiater H. Backer werkt twee dagen per week in jeugdgevangenis ’De Doggershoek’ en bevestigt dat hij de jongens weinig kan bieden: ’Ik kan van een moordenaar geen padvinder maken, maar als hij daarna een bank overvalt, dan heb ik een ernstiger delict kunnen voorkomen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden