Ik kan niet studeren als mensen chips of wortels zitten te eten

Beeld Thinkstock


Beste Beatrijs,

Ik (student) studeer vaak in de bibliotheek van de universiteit. Overal staat duidelijk aangegeven dat er niet gegeten mag worden in de studiezalen. Er is een kantine waar mensen heen kunnen. Toch gebeurt het vaak dat iemand een pak koekjes of een zak chips opentrekt. Ik stoor me er vreselijk aan, niet zozeer de aanblik, maar vooral het geluid. Een boterham gaat nog wel, maar een zak chips of worteltjes is echt niet om uit te houden. Het gekraak haalt me uit mijn concentratie. Ik heb er weleens wat van gezegd, maar reacties variëren van medelijdende blikken tot ronduit gepikeerd. Ik heb geen zin om steeds de zeurpiet uit te hangen. Ik ga naar de bibliotheek om in stilte te kunnen studeren, iets wat in mijn studentenhuis geen optie is. Wat moet ik doen?

Omringd door knagers

Beste Omringd door knagers,

Als er duidelijk staat dat er niet gegeten mag worden, dan mag er niet gegeten worden. Discussie overbodig. U kunt het gezag of een soort van toezichthouder aanspreken die vervolgens de overtreders op de vingers kan tikken, maar als zo'n bibliotheekautoriteit niet direct voorhanden is, zult u het zelf moeten doen. U wilt in alle rust kunnen studeren en als u daarvoor de zeurpiet moet uithangen, dan maar een zeurpiet.

Spreek de overtreders aan en vraag vriendelijk of ze u ergens mee willen helpen. Wanneer ze ja zeggen (meestal zeggen mensen ja op een slijmerig vertoon van hulpeloosheid), vraag dan of ze alsjeblieft willen ophouden met chips/wortels/appels enzovoort eten, omdat het u stoort in uw concentratie. Reageert men geërgerd of lacherig, verwijs dan naar het aangeplakte eetverbod en zeg 'Sorry, maar ik heb er echt last van'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden