Interviewb&b

‘Ik kan niet overleven zonder de inkomsten van mijn bed and breakfast’

Frank Nolen in de deuropening van zijn B&B.  Beeld Maartje Geels
Frank Nolen in de deuropening van zijn B&B.Beeld Maartje Geels

Frank Nolen runt een b&b in de Amsterdamse Jordaan. Hij ziet niets in de plannen van wethouder Ivens.

“Voor mij is een bed and breakfast gewoon dé oplossing”, zegt Frank Nolen. “Ik word er niet rijk van, maar dat hoeft ook niet. Ik ben altijd thuis. Ik heb met niemand meer iets te maken, angsten en agressie houd ik buiten de deur.”

Als bedrijfsleider van een bioscoop kreeg Nolen in de jaren negentig herhaaldelijk te maken met gewelddadige overvallen. Na de derde keer belandde hij in het ziekenhuis. Door de fysieke en mentale mishandeling kon hij niet meer fulltime werken en werd hij voor 50 procent afgekeurd.

Hij begon een b&b in de Jordaan om het verlies aan inkomsten op te vangen. “Ik was in 2002 een van de eersten”, zegt de zestig­jarige Nolen, die in zijn huis twee kamers verhuurt aan stelletjes. “Toen waren er eigenlijk nog geen regels.”

Twee winters geleden heeft hij zijn huis voor 25.000 euro verbouwd. Hij moest een apart keukentje maken, een keukenblok in de kamer werd verboden. “En dan krijg ik straks geen vergunning. En dan?” Dat geld krijgt hij niet meer terug.

Echt geen Primark, hoor

Overstappen op vaste huurders is geen optie. “Daar zijn de kamers niet geschikt voor. En ik moet er niet aan denken dat ik constant mensen in mijn huis heb, dat zou ik niet aankunnen. Dat is ook iets heel anders dan een toerist die hier een paar dagen verblijft.”

Hij verhuurt met name aan oudere mensen. “Ze zijn wat beter gesitueerd, gaan goed uit eten. Ik zie altijd tassen met kleding. En dan echt niet van de ­Primark, hoor. Ik krijg geen Engelsen over de vloer die alleen maar komen zuipen en voor herrie en ellende zorgen.”

“Ik kan niet overleven zonder bed and breakfast. Ik bedoel, ik ben 60 jaar, voor 50 procent af­gekeurd. Wie gaat mij nog aan­nemen? Niemand. De hypotheek kan ik dan niet meer betalen. Ik hang al halverwege aan de galg. Zonder vergunning zie ik geen andere mogelijkheid dan dat ik de tent moet verkopen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden