'Ik kan moeilijk wachten tot de politiek eruit is'

In West-Vlaanderen is de stemming gelaten na het nieuwste voorstel dat Den Haag over de Hedwigepolder heeft bedacht

REPORTAGE | KEES DE VRE | EMMADORP

De naam van haar café zo pal aan de rand van de omstreden Hedwigepolder is een slecht voorteken: Het verdronken land. Gina Poppe maakt een vrolijke grimas. "Nee joh, hier houden we wel droge voeten, maar of het daar ook lukt? Ge weet het niet. Politiek is nou eenmaal handjeklap, een spelleke." De blonde waardin wijst daarbij naar de polder die van staatssecretaris Bleker nu weer voor een derde onder water moet worden gezet.

Het ruim honderd jaar oude dranklokaal loopt zondagmorgen al snel vol met dagjesmensen. Wielrenners, motorrijders, een enkele automobilist. Gina komt met pannen zelfgemaakte tomatensoep binnen en grote sneden bruin brood. De bar staat vol met snoeppotten, de muren zijn volledig bedekt met allerhande snuisterijen, teksten en oude kaarten, veel foto's ook. Henk Bleker hangt links van de deur tussen de royals: Beatrix, Willem-Alexander en Bernhard. "Hij was hier vorig jaar. Hier aan deze tafel liet hij ons weten dat de Hedwige droog zou blijven."

Die tafel is, onder een glasplaat, bedekt met vele softe foto's van ongeklede jongedames, zo te zien uit de jaren dertig. "Mooi toch. Dat heb ik nog maar kort. Vorig jaar toen Bleker hier zat, was dat nog niet. Hij komt morgen weer naar Zeeland. Ik heb nog niets gehoord uit Den Haag. Vorige keer belden ze van tevoren. Hij zal het toch niet erg vinden? Anders leg ik er gauw een kleedje over."

Op de vraag wat ze vindt van Blekers laatste voornemen aarzelt ze even. De olijke Westvlaamse probeert serieus te kijken. "Als waardin ben ik onpartijdig. Er komt hier van alles. Ik hoor, ik zie en ik zwijg. Of ik anders klanten verlies? Neeuuu, ieder heeft recht op zijn eigen mening. Ik denk ook dat het droog blijft. Ze kunnen het nu niet meer helemaal onder water zetten. Voor een derde? Eigenlijk ook niet."

De in wielerkleding gestoken Eddy Roozen heeft een 'slecht gevoel' bij het jongste voornemen uit Den Haag. "Hoe kan je in deze crisistijd nou die mooie landbouwgrond weer onder water zetten? Gebruik toch je verstand! Ik ken geen normale Zeeuw die dat wil. Er is al zo veel natuur in Zeeuws-Vlaanderen. Waarom moet dat kleine stuk polder er ook nog bij?" Hij is net met zijn zoon uit Zaamslag bij Terneuzen komen fietsen. Het verdronken land is het keerpunt, maar eerst koffie met kruidkoek. "We hebben niet zo veel met de overkant. We zijn veel meer op België gericht, lekker Bourgondisch."

In België zijn ze trouwens al bezig met ontpolderen van de aan de Hedwige grenzende Prosperpolder. De dijken worden weggehaald en hier en daar staat al wat water. De boer aan de Nederlandse Hedwige-kant is gewoon bezig met bemesten. Zijn land komt onder water te staan als Bleker zijn zin krijgt. "Ik ga maar gewoon door. Ik kan moeilijk wachten tot de politiek eindelijk eens duidelijkheid schept. Ze hebben nu al zo vaak gedraaid. Aan de Belgische kant ben ik al onteigend. Daar gaat het rap", zegt de van oorsprong Belgische boer. Bij het afscheid zegt hij opmerkelijk vrolijk: "Fijne dag en hou het droog." Het gaat toch niet regenen? "Nee", zegt hij lachend, "ik bedoel uw voeten".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden