De zin vanJacobine Geel

‘Ik houd het linnen blank’

Jacobine Geel sluit komende weken elke dag om middernacht de dag af met het nieuwe interviewprogramma 'Op Adem' op NPO 2.Beeld ANP

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: Jacobine Geel, tv-presentator en voorzitter van brancheorganisatie GGZ Nederland.

Ik houd het linnen blank’, dicht Ida Gerhardt, die ik er weer even bij gepakt heb in deze onwezenlijke, barre periode. Verderop in het gedicht beschrijft ze hoe hard werken soms beloond lijkt te worden door een kracht buiten haar. En hoe gestaag en toegewijd doorgaan dat lichter maakt. Het linnen blank houden: ik vind het een wonderschoon beeld voor wat ieder, ik ook, in deze tijd probeert. We moeten aan de gang blijven, ondanks een wereld die op zijn kop staat als gevolg van een verwoestend virus. 

De woorden ademen een soort vreugde, die niet het gevolg is van een vrolijke gebeurtenis, maar juist het resultaat van innerlijke inspanning. IJverige vreugde. Ik denk dat die regel me het eerst trof toen ik net moeder was geworden. Ik was ineens enorm bezig met huiselijke dingen. Met het scheppen van rust, reinheid en regelmaat – omdat je proefondervindelijk ondervindt hoe belangrijk dat voor zo’n klein wezentje is. En voor mij als volwassene is dat eigenlijk niet veel anders. Als je de boel een beetje op orde houdt, dan valt je soms iets toe van innerlijke rust. Er klinkt ook een stille vastberadenheid in het gedicht door, en concentratie en discipline. Die kan ik nu goed gebruiken.

Ik realiseer me met regelmaat dat ik me in een heel bevoorrechte positie bevind. Ik kan blijven doorwerken vanuit huis, waar mijn man en onze zoon van 16 ook druk bezig zijn, en we daardoor voldoende ruimte hebben. En zowel voor mijn werk voor de ggz als voor de televisie kan ik meedenken over de vraag hoe we onszelf in deze tijd opnieuw uitvinden. Ik maak naar aanleiding van de coronacrisis een klein dagelijks programma, ‘Op Adem’, waarbij ik mensen vraag wat hen op de been houdt. Op zijn minst vóél ik me vitaal. Dat maakt me dankbaar.

Je gunt jezelf minder pauzes

Het zoveel thuis zijn is de grootste verandering voor mij. Gewoonlijk ben ik veel onderweg, en zelden in Amsterdam. Het is bij vlagen best knus, zoveel thuis zijn. Maar het lastige ervan is dat het op een gekke manier juist heel inspannend is. Je gunt jezelf minder pauzes, en gaat veel meer door van het een in het ander, van telefoongesprek naar videomeeting, zonder verandering van sfeer tussen die werkzaamheden door. Het dwingt me om steeds even tijd te nemen mijn hoofd op te ruimen, en schoon te maken. Innerlijke hygiëne, noem ik dat. Daar heb je een tussenruimte voor nodig waarin je reset. Normaal gezien doe ik dat tussen de bedrijven door, vaak in de auto. Een prachtgelegenheid om bijvoorbeeld mijn ouders of een vriendin te bellen. Nu denk ik aan het eind van de dag vaak: oh, eigenlijk zou ik mijn moeder bellen. Maar dan heb ik die telefoon dus al de hele dag aan mijn oor gehad.

Ik zoek naar manieren om die tussenruimtes te creëren. Het hoeft soms niet meer te zijn dan even op een stoel te zitten, een beetje nadenken, lezen, bidden. Ik denk weleens dat als ik – wij – dit een tijdje zouden kunnen opbrengen, we misschien iets minder woest-opgewonden, iets meedogender uit deze wonderlijke tijd kunnen komen. Ik hoop dat, al ligt de zwaarste proef nog voor ons.

Dat ik de woorden van Gerhardt zo mooi vind, is niet omdat het me zelf altijd lukt, het linnen blank houden. Zorgen dat je innerlijk niet verslonst, daar moet je voor oefenen. Het is nooit af. En niemand anders doet het voor je. Het is als met het opruimen van de vaat. Het is schoon, je zet koffie, werpt één blik op het aanrecht en je weet: je kunt weer opnieuw beginnen.”

‘Op Adem’ is elke werkdag te zien op NPO 2, om 21.10 uur.

Lees ook:

De zin van Claudia de Breij

‘Maar je kunt het toch weer repareren?’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden