'Ik houd gewoon van fietsen'

Jaar in jaar uit fietste hij naar zijn werk, zo’n tienduizend kilometer per jaar. Toen Ab Seijnder (65) uit IJsselstein vijf jaar geleden met pensioen ging, wilde hij dat fietsen niet opgeven. In die tijd bedacht hij dat hij alle steden, dorpen en buurtschappen in Nederland wilde bezoeken – op de fiets.

Deze maand bezoekt Seijnder zijn tweeduizendste plaats. Welke dat wordt, weet hij nog niet. „Pas ’s ochtends bedenk ik waar ik naartoe zal gaan. Variatie is daarbij belangrijk. Ik zal niet zes keer achter elkaar door Brabant toeren, maar ga dan bijvoorbeeld liever naar Groningen.”

In het begin van zijn project ’Alle plaatsen op de fiets’ zette Seijnder alleen de plaatsnaambordjes op de foto. Maar al reizende hoorde hij de vreemdste verhalen. Dus maakte de fietser een website (www.alleplaatsenopdefiets.nl) waarop hij behalve de naambordjes, zijn berichten kwijt kon.

Seijnder hoort tijdens zijn fietstochten heel uiteenlopende verhalen. In een buurtje bij Leiden kwam hij een oudere vrouw tegen die een aangrijpend levensverhaal vertelde. Over de Tweede Wereldoorlog, op Dolle Dinsdag werd haar man doodgeschoten. Maar Seijnder hoort ook regelmatig vrolijke verhalen. „Het is elke keer weer anders.”

De site is tweeënhalf jaar in de lucht en is nu door een kwart miljoen mensen bekeken. En niet alleen door Nederlanders. Seijnder heeft bezoekers uit zestig verschillende landen gehad. Een derde van de belangstellenden komt uit de Verenigde Staten. Op de vierde plek staat de Russische federatie. „Ik weet niet waarom juist daar mijn site zoveel wordt bekeken”, zegt Seijnder.

„Ik houd gewoon van fietsen”, vertelt Seijnder over de achterliggende gedachte van zijn project. „Ik denk dat ik van kleins af aan al heb meegekregen hoe leuk fietsen is. Dan zat ik bij mijn ouders achterop en hoorde ik de hele weg: ’Kijk eens, wat een mooi kerkje’. Dat heb ik overgenomen, denk ik.”

De fietsliefhebber heeft nog lang niet alle steden, dorpen en gehuchten bezocht. „Op de ANWB-wegenkaart heb ik geteld dat er in totaal 7000 plaatsen zijn. Er is dus nog genoeg te doen.”

Vanuit IJsselstein is het een heel eind naar Maastricht, Den Helder of Appelscha. Daarom legt Seijnder het eerste stuk vaak met de trein af. „Anders kom ik niet ver.” Dan zou hij niet op de plekken komen waar hij juist van kan ’volschieten’. „De dijken bij de Lek. De uiterwaarden aan de ene kant en de eeuwenoude kerkjes aan de andere kant. Het liefst een Hollandse lucht erboven. Je wordt dan als het ware boven het landschap getild.”

Het is belangrijk om geen romantisch beeld te houden over Nederland, besluit Seijnder. „Het ziet er allemaal niet meer zo uit als in de jaren vijftig.” Daarom fietst hij ook graag over industrieterreinen. „Die kunnen ook heel mooi zijn. Je moet Nederland zien zoals het nu is.” En dat kan het beste op de fiets.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden