'Ik hoorde stemmen en kreeg visioenen'

Doventolk bij herdenking Mandela was psychotisch, zijn bedrijf is spoorloos verdwenen

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Thamsanqa Jantjie, de doventolk die tijdens de herdenkingsdienst van Nelson Mandela onzingebaren maakte, had last van een psychotische aanval. De 34-jarige Jantjie hoorde stemmen en kreeg visioenen van engelen die vanuit de hemel in het FNB stadion in Soweto neerdaalden.

"Er was niets dat ik kon doen," aldus Jantjie, die voor het optreden medicatie tegen schizofrenie had ingenomen. "Ik probeerde mezelf in de hand te houden. Het spijt me heel erg." Althans, dat beweerde hij tegenover de Johannesburg Star. Maar de tolk heeft inmiddels uiteenlopende verhalen verteld tegen Zuid-Afrikaanse media. Zo riep Jantjie tijdens een radio-interview dat er helemaal niks mis was met zijn optreden: "Ik ben een kampioen in gebarentaal."

De tolk werd dinsdag door miljoenen mensen over de hele wereld gezien terwijl hij de toespraken van wereldleiders vertaalde. Maar de Zuid-Afrikaanse dovenfederatie stelde vast dat de man helemaal geen tolk kon zijn; hij stond namelijk gaandeweg gebaren te verzinnen.

Opvallend was dat zelfs de overheid, die de ceremonie organiseerde, niet wist wie de man was. De regering geeft wel toe dat er een fout is gemaakt bij het inhuren van de tolk. Ze proberen nu het bedrijf op te sporen waar Jantjie werkte, maar volgens een woordvoerder is dat bedrijf 'spoorloos verdwenen.'

Ook regeringpartij ANC zei dat de man een onbekende voor hen was. Maar later bleek dat hij al twee keer eerder voor het ANC 'getolkt' had. Toen maakte Jantjie ook al de verkeerde gebaren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden