'Ik hoop eraan mee te werken dat de Tweede Kamer meer leeuw wordt'

Martin Bosma (PVV) Negen jaar Kamerlid, tweede ondervoorzitter

CV Bosma (51) groeide op in Noord-Holland en rolde na de studies politicologie en sociologie de journalistiek in. Ruim twintig jaar werkte hij in Nederland en New York voor allerlei media, om in 2004 campagneleider te worden voor Geert Wilders. Sinds 2006 is hij Kamerlid met cultuur en media in zijn portefeuille. Is net als Arib fractiesecretaris.

Motivatie Na zes jaar als ondervoorzitter lijkt het Bosma 'geweldig' om als Kamervoorzitter onderdeel te worden van de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Hij acht zich 'uitermate geschikt' voor die rol: hij leidde al tal van debatten, vertegenwoordigde de Kamer bij allerlei bijeenkomsten en is als lid van het Kamerbestuur bekend met de reorganisatie van het Kamerbedrijf. Als voorzitter wil hij het dualisme stimuleren: de Kamer moet meer leeuw dan lam zijn, een verwijzing naar een uitspraak van oud-PvdA-Kamervoorzitter Anne Vondeling.

Kansen Onvertogen woorden over Bosma's voorzitterskwaliteiten vallen aan het Binnenhof zelden. Zijn ontspannen stijl wordt gewaardeerd. Toch lijken zijn kansen op voorhand klein als vertegenwoordiger van een partij die de Kamer onlangs wegzette als 'nepparlement'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden