'Ik hoef geen bekende Nederlander te worden'

Lilian Janse is de eerste vrouw op een SGP-kieslijst. 'Het is een historisch moment, ja. Maar ook weer niet héél bijzonder.'

Een béétje aandacht had ze wel verwacht, van Omroep Zeeland of zo. Maar daar bleef het niet bij: Lilian Janse-Van der Weele kreeg de héle landelijke pers over zich heen toen ze zich kandidaat stelde en even later gekozen werd tot lijsttrekker van de SGP bij de gemeenteraadsverkiezingen in Vlissingen.

'Overdonderend' was het, zegt ze nu. En meteen erachteraan, relativerend: "Het was augustus, komkommertijd in de politiek. Dat speelde misschien ook mee." En nee, vervelend was het niet. De journalisten waren beleefd en vriendelijk. "Ik wilde me niet laten uitdagen om vervelende uitspraken te doen over de SGP, maar dat probeerden ze ook niet."

Is het na haar verkiezing rustig geworden? "Nee, eigenlijk niet. Ik krijg nog steeds veel uitnodigingen van de pers. De meeste wijs ik af. Maar vooral voor de regionale media maak ik een uitzondering. Het gaat in maart tenslotte om gemeenteraadsverkiezingen, niet om iets landelijks. Ik hoef geen bekende Nederlander te worden."

Zelf vindt ze het ook weer niet zo héél bijzonder wat ze gedaan heeft. Ze is de eerste vrouw op een SGP-kieslijst, en meteen ook maar lijsttrekker. "Dat is een historisch moment, ja. Maar het is een logisch gevolg van het besluit van het SGP-bestuur, januari vorig jaar, dat er vrouwen op de lijst mogen. Alleen, dat het zo snel zou gebeuren, had het bestuur waarschijnlijk niet kunnen denken."

Maar, Janse zegt het nog maar eens, "het was echt niet zo dat ik in de startblokken stond om me als kandidaat te melden, en dan meteen voor plaats één". Dat het zo liep, was louter het gevolg van het feit dat de Vlissingse SGP geen mannelijke kandidaten kon vinden voor de raadsverkiezingen. "Dat is best beschamend. Als je christelijke politiek belangrijk vindt, neem er dan ook de verantwoordelijkheid voor."

Van weerstand in de SGP heeft Janse na haar verkiezing weinig gemerkt. Het landelijk SGP-bestuur heeft niets van zich laten horen - "daar had ik ook niet om gevraagd, hoor" - maar het bestuur sprak wel uit de beslissing van de Vlissingse partijafdeling te 'respecteren'. Intussen is Janse bijna klaar met een cursus van haar partij voor aspirant-raadsleden. "Daar zit ik tussen alleen maar mannen, natuurlijk. Maar ik ben heel goed ontvangen, ik voel me ontzettend welkom."

En buiten haar partij? "Dat een vrouw nu lijsttrekker is geworden heeft het beeld dat onkerkelijken van de SGP hebben wel enigszins veranderd, denk ik", zegt Janse. "Ik merk het ook op straat of als ik boodschappen doe. Mensen spreken me erop aan. 'Ik ga op je stemmen, hoor'. En daar zitten ook mensen bij die tot nu toe op GroenLinks hebben gestemd."

Wat dat op 19 maart oplevert, valt nog te bezien. Op dit moment heeft de SGP geen enkele zetel in de Vlissingse gemeenteraad, en het zou daarom al heel mooi zijn als alleen zijzelf gekozen wordt, zegt Janse. "In augustus waren we in een soort overwinningsroes door al die aandacht. Toen dachten we: misschien worden het er wel drie. Maar ik hoop op minimaal twee zetels, dat zou echt fantastisch zijn."

Het verkiezingsprogramma is inmiddels klaar, Janse zit al regelmatig op de publieke tribune bij raadsvergaderingen. "Ik wil mijn werk als raadslid goed doen", zegt ze over haar ambitie. Gevraagd naar onderwerpen in de Vlissingse politiek die zij belangrijk vindt, noemt ze allereerst de 'gigantische schuldenlast' waaronder de gemeente gebukt gaat.

En typische SGP-punten? "De winkels zijn hier twaalf zondagen per jaar open. Dat moeten er niet meer worden", zegt Janse. Maar, voegt zij eraan toe, "ik wil er zijn voor alle Vlissingers, hoor."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden