Column

Ik heb zo met de Domtoren te doen

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Ik heb zo met de Domtoren te doen. Het is net alsof ze 'm een blinddoek hebben om gedaan. Het zicht op Utrecht is-ie kwijt. De Oudegracht, de Lange Nieuwstraat en de Neude, hij kan ze niet meer zien.

De Dom is ziek en wordt gerestaureerd. Die doeken die voor zijn ogen hangen verbergen steigers. 's Avonds lijkt het daardoor wel alsof zijn kop eraf is gehakt.

'Natuursteen slijt en voegen en verbindingen komen langzaam los', las ik op internet in het elektronisch patiëntendossier van de Dom.

Diagnose van een lichaam in verval.

Sinds ik hoorde dat het niet goed met hem ging ben ik meer van 'm gaan houden. Soms fiets ik langs en leg ik even mijn hand op het natuursteen. Niet te lang, want voor je het weet komen er weer voegen en verbindingen los en dat wil ik niet op mijn geweten hebben.

Het fijne van zo'n hoge toren als de Dom is dat-ie er altijd is. Van welke kant je de stad ook nadert: je ziet 'm staan. Hij waakt al honderden jaren over Utrecht en heeft alles gezien. De reformatie, de Franse bezetting aan het einde van de achttiende eeuw, het bezoek van SS-leider Heinrich Himmler aan Utrecht in 1942, de wederopbouw na de oorlog, paus Johannes Paulus II die in 1985 in de stad was en die keer toen de renners van de Tour de France onder hem doorreden. Hij heeft altijd meegevierd en meegehuild met de Utrechters.

Een natuurstenen arm om de schouder van de stad.

Nog steeds is hij 24 uur per dag wakker en ontgaat hem niets. Beter dan wie dan ook houdt hij de renovatie van het stationsgebied in de gaten. Wanneer de zoveelste kantoortoren uit de grond verrijst, zie je hem denken: "Je weet: ik heb het niet op die moderne rotzooi. Die glazen paleizen staan over een paar jaar leeg en dan wacht uiteindelijk de slopershamer. Ik zal er dan nog zijn." Zo moet-ie ook gezien hebben dat afgelopen maandag op de Vismarkt een man van 75 met zijn fiets ten val kwam en in een ambulance werd afgevoerd. De Dom wist nog eerder dan de familie naar welk ziekenhuis.

Eenzame toren

Wij zijn een land van kerktorens en de Dom is als hoogste exemplaar de baas over de anderen. Als je vanuit de lucht op ons land neerkijkt, zie je ze staan, honderden piketpaaltjes in de polder. Je zou als een spin van de een naar de ander kunnen hoppen en zo een web spinnen. Als het af was, zou je denken dat Nederland nog heel christelijk is.

De Dom heeft zich aan alle categorieën ontworsteld. Van kerktoren tot icoon van de stad, ook voor wie zich aan God noch gebod houdt. Hij heeft iets beschaafds, een echte Nederlandse toren, maar lijkt soms ook eenzaam. Hij staat er alleen voor. Dat komt door die tornado die in de zeventiende eeuw over Utrecht raasde en de Domtoren van de Domkerk scheidde. Je zou ook kunnen zeggen dat dit zijn redding is geweest. Niemand kan hem meer iets maken.

U weet misschien dat er plannen zijn om de rooms-katholieke kathedraal van Utrecht aan de eredienst te onttrekken. Het lijkt me een goed moment om Domtoren en -kerk weer met elkaar te verbinden en vervolgens terug te geven aan de katholieken van Utrecht.

Ik verzeker u: het geloofsleven zal weer tot bloei komen.

Ondertussen houdt de Dom ook mij in de gaten. Zo moet hij gezien hebben hoe ik afgelopen woensdag naar het UMC Utrecht ben gegaan om te kijken hoe het met de man ging die met zijn fiets gevallen was. De berichten waren niet goed. Optater. Hersenen. Verlaagd bewustzijn en zo. Hij lag er rustig bij, in een diepe slaap. Goed in de gaten gehouden door een verpleegkundige achter een glazen wand. Jammer alleen dat de gordijnen dicht waren. Wat had ik graag de Dom even gezien vanaf de derde verdieping van het ziekenhuis.

Ik liet de man achter in het verre land waar hij zich nu al een paar dagen bevond en reed terug naar huis, steeds zoekend naar de Dom. Uiteindelijk zag ik 'm, net voor ik de ringweg op reed. In het laatste licht van de dag, weliswaar in de verte, maar zoals altijd toch dichtbij.

Columnist Stijn Fens schrijft over katholicisme. Lees al zijn columns terug in ons dossier. 

Lees ook:
De Carpool Karaoke met Paul McCartney had iets weg van een bedevaart
Het filmpje waarin de Britse talkshowpresentator James Corden met ex-Beatle Paul McCartney in een auto door diens geboortestad Liverpool rijdt, 
had iets van een bedevaart. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden