'Ik heb van 1998 tot 2010 gebruikt'

Zoveelste aanwijzing dat doping de norm was bij Raboploeg, vaandeldrager Nederlandse wielersport

Er werd in de zomer van 2007 wat afgelachen in de Raboploeg om 'die gekke Deen'. Michael Rasmussen verkondigde in een interview in juni dat hij de Tour de France van dat jaar zou gaan winnen. Nauwelijks drie weken later waren renners en ploegleiders het lachen verleerd. "Van de hemel in de hel", schreef teamgenoot Michael Boogerd in zijn dagboek toen Rasmussen na afloop van de 16de etappe zijn gele trui en contract had moeten inleveren.

De leugens over zijn verblijfsgegevens waren nodig zodat hij niet gestoord zou worden door opdringerige journalisten in aanloop naar de Tour dat jaar, was Rasmussens lezing. Twee gemiste dopingcontroles waren het gevolg. Voor de ploeg voldoende grond om de Deen die toen in het geel reed op staande voet te ontslaan.

Waarom de inmiddels 38-jarige renner zijn woorden van destijds met de nodige overtuiging uitsprak bleek gisteren op een ingelaste persconferentie. "Ik gebruikte tussen 1998 en 2010 doping", bekende Rasmussen live voor de Deense tv. Zonder in details te treden want daarop hebben in dit stadium alleen de anti-dopinginstanties recht, zei hij zonder blikken of blozen. In elk geval gaf de voormalige kopman daarmee toe dat zijn vier jaren bij de Nederlandse ploeg alles behalve schoon waren.

Heel veel had de ingelaste persconferentie niet om het lijf. Rasmussen beperkte zich tot een afgemeten mededeling dat hij zijn heil zocht in een veelvoud aan voor sporters verboden middelen. "Ik heb epo, groeihormonen, insuline en ook cortisonen gebruikt en bovendien bloedtransfusies ondergaan." Vragen als wanneer, wat, hoe en waar bleven onbeantwoord. Rasmussen heeft ze wel opgebiecht voor de vier anti-dopinginstanties waaronder de Nederlandse Dopingautoriteit waarmee hij voorgaande dagen sprak.

Rasmussen is de zesde Raborenner en tot nu toe bekendste naam die in korte tijd zijn dopingverleden opbiecht. Thomas Dekker, Danny Nelissen, Marc Lotz, Grischa Niermann en Levi Leipheimer deden eerder al een bekentenis. De verklaring van Rasmussen is de zoveelste aanwijzing dat doping tussen 1996 en 2007 de norm was bij de vaandeldrager van de Nederlandse wielersport. Het versterkt tevens het vermoeden dat meer renners zich met doping inlieten en dat de leiding op zijn minst op de hoogte was van het gebruik.

Volgens de recente verklaring van Nelissen ging de staf nog een stap verder en zorgden onder andere ploegarts Geert Leinders voor een vaste voorraad epo die de renners op elk willekeurige tijdstip konden aanboren. Van geïsoleerde dopinggevallen kun je volgens Nelissen dan ook nauwelijks meer spreken. Rasmussen wilde gisteren (nog) niet zo ver gaan. "Het moment dat ik meer vertel komt nog."

De Deen heeft altijd volgehouden dat het management op de hoogte was van zijn voorbereidingen. Of hij daaronder ook doping verstaat, is niet duidelijk. Rasmussen ontkende al die jaren iets gebruikt te hebben dat op de lijst van verboden middelen staat. Volgens de hoofdsponsor die in de nasleep van de Tour van 2007 zelf onderzoek deed naar de affaire Rasmussen was doping geen vraagstuk.

En dat is het ook niet in de rechtszaak die de renner tegen zijn oud-werkgever aanspande. Rasmussen eist 5,8 miljoen euro van de ploeg die in oktober vorig jaar ophield te bestaan onder de naam Rabo. Hij claimt dat hem inkomsten zijn ontnomen toen de ploeg hem op straat gooide. Dat Rasmussen nu bekent heeft, zal aan de inzet van het geschil niets veranderen. Hij heeft immers altijd volgehouden dat de ploeg van zijn handel en wandel op de hoogte was.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden