'Ik heb prima geslapen, hoor'

Angst voor brandstichting wordt toegedekt met een dikke laag Drentse nuchterheid

Ze halen hun schouders op. Veel meer kunnen ze niet doen, menen de boeren in de omgeving van de Drentsche Aa. Afgelopen weekeinde ging er weer een monumentale boerderij in vlammen op. Ditmaal in Eleveld: niet veel meer dan een kruispunt met zes boerderijen in het noorden van Drenthe. Het is de zoveelste dit jaar. Weer een monumentale boerderij, weer met een rieten dak en weer brak de brand midden in de nacht op onverklaarbare wijze uit. Ook nu houdt de politie rekening met brandstichting.

"Ach, wat moet ik ervan zeggen", verzucht de overbuurman. "We zijn hier nuchter, het is sneu voor die bewoners. Ik ken ze goed, ze zijn er heel kalm onder. En over een jaartje is het gewoon weer opgebouwd." Over een pyromaan maakt hij zich niet druk. Kijkend naar de technische recherche die tussen het zwartgeblakerde skelet van de woning bezig is: "De politie doet onderzoek, we zien wel wat daar uitkomt".

In maart dit jaar ging een vergelijkbare woonboerderij in het nabijgelegen Gieten in vlammen op, net als een monumentaal pand in Rolde. In het dorpje Oudemolen brandde in oktober vorig jaar een pand tot de grond toe af. Geen toeval. Dat vindt iedereen hier. Maar de meeste uiten zich kalm en voorzichtig.

Een bewoner van Eleveld die niet met zijn naam in de krant wil, vertelt hoe hij zaterdagnacht uit zijn bed werd gebeld. "Dat was een behoorlijk vuurtje." Hij schudt zijn hoofd. "Er lopen nu eenmaal malloten rond op deze wereld. Zonde, het was een prachtige boerderij. De oudste van het dorp."

Hij verschaft zijn buren nu onderdak in de bed & breakfast achter zijn boerderij. Want net als de vorige keren vielen er geen slachtoffers, ook nu ontsnapten de bewoners. "Ze logeren hier. Dragen onze kleren. Want alles is weg." Hij kijkt naar zijn eigen woonboerderij, met een hoog rieten dak. "Er zijn vermoedens. Die hoeven we niet uit te spreken. Maar ik heb vannacht prima geslapen, hoor."

Jan Bakema werkt in Tynaarlo in de tuin. Er heerst heus geen onrust, ondanks al die branden. Zegt hij. Drentse nuchterheid? "Je kunt er zo weinig aan doen. Natuurlijk wordt erover gepraat: op de visite, in het café. Maar er zijn belangrijker dingen in de wereld", meent Bakema, terwijl hij zijn hark door de tuin haalt. Zijn buurman weet het echter zeker: ze houden zich allemaal groot. De boeren slapen hier echt niet lekker. En zelf is hij dolblij geen rieten dak op zijn huis te hebben.

Een melkveehouder uit Anreep nabij Eleveld maakt zich geen zorgen om zijn reusachtige rietbedekte opslagschuur. Een buurtwacht zal die pyromaan in dit uitgestrekte gebied heus niet tegenhouden. Toch wil hij liever niet met de naam in de krant: "Je weet nooit wat voor gek hier rondloopt."

"Dit gebeurt nu eenmaal. Net als een blikseminslag. Het blijft verschrikkelijk - die mensen zijn alles kwijt." Peinzend. "Foto's bijvoorbeeld. Tegenwoordig heeft iedereen zo'n digitaal ding. Maar denk eens aan al die oude foto's."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden