'Ik heb niets meer op deze aardbol te zoeken'

null Beeld anp
Beeld anp

Alasam S., die wordt verdacht van tweevoudige moord en twee keer poging tot moord op 13 april 2011 in het Groningse dorp Baflo, heeft aan het einde van drie zittingsdagen voor de Groningse rechtbank zijn spijt betuigd over wat hij heeft gedaan. 'Maar als iemand denkt dat ik dat allemaal met opzet heb gedaan, dan heeft hij het mis. Ik ben niet perfect, maar ik ben ook niet zo'n slecht mens.'

Hij richtte zich ook tot de ouders van Renske Hekman, zijn toenmalige vriendin die hij met een brandblusser de hersenen insloeg en bedankte hen voor de steun die hij ook nu nog van ze krijgt. 'Ik ben een afgewezen asielzoeker. Renske heeft mij niet afgewezen. Ze heeft mij veel geleerd. Ik ben haar op 13 april 2011 kwijtgeraakt. Sindsdien heb ik op deze aardbol niets meer te zoeken.'

Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen wil Alasam S. voor de rest van diens leven achter de tralies hebben. S. maakte die dag 'op een zeer gewelddadige manier en op brute wijze' een einde aan twee levens en verwoestte daarmee ook dat van tal van anderen, betoogde de officier van justitie maandag voor de rechtbank in Groningen.
Het OM gelooft er niets van dat S. die fatale avond, die het Groningse dorp veranderde in het Wilde Westen, psychotisch was of door het gebruik van een antidepressivum niet wist wat hij deed. 'Hij was volledig toerekeningsvatbaar,' zei de officier van justitie.

S., een 27-jarige man uit het Afrikaanse Benin die vergeefs had geprobeerd een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen, zag relaties met vrouwen als 'een instrument' om hier te blijven, aldus de officier. Hij noemde S. 'berekenend en leugenachtig', ook naar zijn vriendin Renske die hij op 13 april 2011 met een zware brandblusser de hersenen insloeg.

Toen hij na zijn daad terug naar de stad Groningen wilde, liep hij bij het treinstation van Baflo politieagent Dick Haveman tegen het lijf, die inmiddels op zoek was naar de verdachte. Getuigen hebben gezien hoe Haveman 50 meter achteruit is gelopen, opgedreven door S., en uiteindelijk zijn dienstwapen trok. Dat schopte S. uit diens handen, kreeg het te pakken en loste direct drie schoten.

Haveman werd twee keer getroffen, één keer in de mond en één keer in de borst. Hij stierf ter plekke. Het OM liet ook een geluidsfragment horen met de laatste woorden die Haveman tegen de meldkamer van de politie zei, vlak voordat hij met S. werd geconfronteerd. 'Ja, okay. Dan kijk ik nog even rond. Ik ga rijden', was in de rechtszaal, waar ook de familie van de dode politieagent zat, te horen.

S. vuurde daarna nog enkele kogels af op twee inwoners van Baflo die waren opgeschrikt door het geschiet. Een van hen kon op het nippertje wegduiken, de ander werd in zijn been geraakt. Een tweede kogel miste hem net. 'Anders waren er nog meer dodelijke slachtoffers geweest', zei de officier van justitie.

S. kon pas worden ingerekend na een vuurgevecht met de politie, die 30 kogels op hem afvuurde. Hij werd vijf keer geraakt, maar slaagde er ook toen in om zich te verzetten tegen zijn aanhouding. Juist dat kogels en pepperspray S. niets leken te doen, geeft aan dat hij in een volledige psychose verkeerde, betoogde advocaat Mathieu van Linde. 'Hij kan niet bevatten wat hij heeft gedaan.' Volgens de raadsman moet S. volledig ontoerekeningsvatbaar worden verklaard.

Renske Hekman. Beeld
Renske Hekman.
Politieagent Dick Haveman. Beeld Anp
Politieagent Dick Haveman.Beeld Anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden