Ik heb niet zoveel met zelfverkozen lijden

Drie vrouwen (anglicaans, rooms-katholiek en Nederlands gereformeerd) fietsen van Canterbury naar Rome. Vandaag: Van Como naar Treviglio

Waarom doe ik dit? Waarom wil ik dit? Die vraag kwam zaterdag bij de beklimming van de Simplonpas in alle hevigheid op me af. Waarom ik naar Italië wil fietsen weet ik wel. Er is niets mooiers dan Europa doorkruisen met de snelheid van je eigen fiets. Je kunt de mensen aankijken, je ziet hun achtertuinen, hoort hun honden, je fietst langs villa’s en door rafelige buitenwijken. En dat onder de prachtigste luchten en in het beste gezelschap.

Maar waarom zo’n berg op fietsen? Want het was Lijden. Steil, lang, nat en koud. Onderweg moest ik denken aan mezelf als kind bij de tandarts. Ik hoop niet dat iemand het oneerbiedig vindt, maar als ik in die stoel lag, mond wijd open – au! – dan dacht ik altijd aan de Here Jezus aan het kruis. Die gedachte hielp. Als volwassene kon ik daar nu niet meer mee aankomen, dat realiseerde ik me wel, terwijl ik mezelf van bocht naar bocht hees. Ik deed dit immers geheel vrijwillig.

Wij protestanten hebben niet zoveel met zelfverkozen lijden. Meewarig kijken we naar mensen die zichzelf geselen, of die zich in de Goede Week aan kruisen laten slaan. Alsof je je zaligheid zelf kunt verdienen, of daar ook maar een stukje dichterbij kunt komen.

Waarom niet net als Alja de trein genomen, in minder dan een uur aan de andere kant van de berg? Een conclusie drong zich op: het is allemaal ijdelheid. Kijk die Agnes eens, 50 jaar en die beklimt nog een berg van 2000 meter. Een zinnetje uit de Lofzang van Maria zoals die dagelijks bij de zusters clarissen in Megen wordt gezongen kwam telkens in me op: ’de zelfverheffing slaat Hij met paniek’.

Uiteindelijk was er aan het einde van de verschrikkelijke tunnels met vrachtwagens die je tegen de vangrail duwen, een schitterende regenboog. Een moment van genade – onverdiend.

Fietsen met God

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden