'Ik heb niemand verraden'

Dwight Lodeweges aast op sportieve revanche in beladen duel Heerenveen-Cambuur

De eerste afslag na Heerenveen op de A7 leidt naar Leeuwarden. De afstand tussen beide Friese steden bedraagt een luttele 36 kilometer. Als het om voetbal gaat, liggen de twee steden echter lichtjaren uit elkaar. In de immense rivaliteit tussen SC Heerenveen en SC Cambuur worden soms de grenzen van het fatsoen overschreden. Morgen treffen beide clubs elkaar in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.

Een beladen wedstrijd, voor de supporters, de spelers, de clubs en dit keer zeker voor Dwight Lodeweges. Het wordt voor de 56-jarige trainer niet alleen de eerste Friese derby als hoofdcoach van Heerenveen. Op de achtergrond speelt ook zijn voortijdige vertrek als trainer van Cambuur vorig seizoen. Hij werd uit Leeuwarden weggejaagd, omdat hij een akkoord had bereikt met een andere club. Met Heerenveen, dat wel.

Op de laatste dag van maart maakte Lodeweges bekend dat hij na het seizoen de overstap ging maken van Cambuur naar Heerenveen. Die korte en zakelijke mededeling ¿ dat had het tenminste moeten zijn ¿ leidde een dag later tot een volksopstand in Leeuwarden. Oververhitte Cambuur-aanhangers bestormden het stadion en Lodeweges moest zich uit de voeten maken. Diezelfde dag nog vertrok hij uit de Friese hoofdstad.

Lodeweges keerde er nog een keer terug om een aantal administratieve zaken af te handelen en afscheid te nemen van de directie, de technische staf en de spelers. Want afgezien van een deel van de fans werd zijn vertrek alom betreurd. Cambuur-directeur Gerald van den Belt meldde in de tumultueuze dagen zelfs dat Lodeweges voor zijn werk als trainer in Leeuwarden een standbeeld verdiende. Dat zal er nooit komen.

"Ik heb nog altijd contact met Van den Belt", zegt Lodeweges in de perszaal van het Abe Lenstra Stadion. "Alleen de laatste weken wat minder, maar dat zal wel komen omdat de derby voor de deur staat. En vorige week zat ik samen met Henk de Jong (zijn opvolger bij Cambuur, red.) in Drachten voor een interview in de Leeuwarder Courant. Het was hartstikke leuk om hem weer te zien. We sturen elkaar ook nog wel berichtjes na een wedstrijd."

Lodeweges heeft de gebeurtenissen van een half jaar geleden in Leeuwarden ver weggestopt. De geboren Canadees kan er nu nuchter en rustig over praten, maar het liet hem destijds niet onberoerd. "Ik moest even heel hard weglopen daar", draait hij de film terug. "Ik vond het die twee minuten echt niet leuk. En om eerlijk te zijn waren die twee volgende dagen ook niet leuk."

"Wat is hier nou gebeurd, hoe kan dat nou, ik had het heel anders willen afsluiten", vervolgt hij. "Ik heb allerlei berichten gezien en gelezen op de sociale media. Veel mensen liepen zichzelf helemaal voorbij en maakten het veel erger dan het was. En dat vond ik jammer. Maar ik moet ook eerlijk toegeven dat het na twee dagen wel weer over was. En dat meen ik echt."

Lodeweges wist dat een overgang naar de aartsrivaal gevoelig lag. Toch was hij verbaasd over de commotie die zijn aangekondigde vertrek naar Heerenveen teweegbracht. "Misschien ben ik te naïef geweest en had ik de gesprekken met Heerenveen beter na het seizoen kunnen hebben. Ik heb dat gewoon nooit gerealiseerd. Noem het naïef, maar wel naïviteit vanuit een gezonde geest."

Een andere mogelijkheid, zijn akkoord met Heerenveen verzwijgen, bleek ook geen optie. Er werd in Leeuwarden al zo druk gespeculeerd, dat zijn aanstaande vertrek wel moest uitlekken. "Mijn staf zei dat er uit zoveel verschillende hoeken het geluid kwam dat ik trainer van Heerenveen werd. Maar op rechtstreekse vragen moest ik steeds nee zeggen. Dat ging zo niet langer. Het seizoen duurde nog vijf weken en ik kon niet vijf weken blijven liegen."

Inmiddels lijkt de rust weergekeerd. Zo gaat dat namelijk in de voetballerij, alles vliegt voorbij en wordt snel weer vergeten. "Het is een half jaar geleden, maar het lijkt nu wel het Stenen Tijdperk", zegt Lodeweges. "Alleen het woord NSB'er bleef een beetje hangen. Dan denk je dat die mensen maar eens terug moeten gaan naar de Tweede Wereldoorlog. Ik heb niemand verraden, ik stond volledig in mijn recht en ik mocht gaan en staan waar ik wilde. Veel dingen worden gezegd in de emotie. En we moeten het ook niet groter maken dan het is."

Morgen krijgt Lodeweges de kans om zich sportief te revancheren tegen Cambuur, dat op de ranglijst twee plaatsen hoger staat geklasseerd dan Heerenveen. "Het sportieve aspect van de wedstrijd is belangrijk en daar wil ik ook de fans bij betrekken", zegt hij. "Er komen supporters uit gezinnen en families, de een is voor Heerenveen en de ander is voor Cambuur. Het is voor hen zo belangrijk dat hun cluppie wint, want dan kunnen ze weer een half jaar vooruit. Dat heb je met deze derby's. Bij winst kunnen ze een half jaar opscheppen. Dat is voor hen giga-belangrijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden