'Ik heb mijn dochtertje al eens stiekem voorgelezen'

Gustaaf Peek (1975) is schrijver. Hij publiceerde drie romans: 'Armin' (2006), 'Dover' (2008) en 'Ik was Amerika' (2010).

Is er een verband tussen uw leesgedrag en uw leven?

"Ja, vast. Dat moet wel. Als ik nooit had gelezen, had ik nooit het leven kunnen bedenken dat ik nu leid. Door te lezen ben ik schrijver geworden. Toen ik een jaar of negen was begon dat al. Er zat iemand achter die woorden, achter die verhalen; het was een geheime wereld. Goh, iemand doet dat. En hoe dan?"

Welke boeken zijn daar een voorbeeld van?

"Een beslissend boek was 'Tropic of Cancer' van Henry Miller. In dat boek is de schrijver ook meteen de hoofdpersoon. Mijn hoofd ontplofte toen ik het las."

Leest u wel eens boeken opnieuw?

"Vaak, heel vaak. Het echte lezen is herlezen, anders telt het niet. De eerste keer dat je een boek leest mis je heel veel, omdat je jaagt op de ontknoping. Lees je het later opnieuw, dan zie je hele andere dingen. Aan personages, aan het verhaal, aan alles. Daarom moet een mens eigenlijk terug naar zijn eigen archief. Want dat boek blijft dan wel hetzelfde, jijzelf verandert."

Herlezen kan ook tegenvallen

"Je neemt altijd een risico. De eerste boeken die ik bewust las, waren 'Koning van Katoren' van Jan Terlouw en een boek over Zorro. Boeken met helden. Ik denk niet dat ik achteraf boos zou kunnen worden op die boeken."

Zijn er desondanks boeken die u vroeger prachtig vond en nu vreselijk? Of andersom.

"Met zestien, zeventien jaar was ik enorm onder de indruk van 'The Catcher in the Rye' van Salinger en 'On the Road' van Kerouac. Salinger heb ik rond mijn dertigste herlezen, en ik vond het echt kinderachtig gewauwel. Toch doet dat niets af aan de magie die het destijds bij me opriep."

Welke boeken zou u aan uw kinderen doorgeven?

"De boeken van Janosch en Guus Kuijer. Mijn dochtertje is pas acht maanden, maar ik heb haar al een paar keer stiekem voorgelezen. Ik verheug me er zo op om boeken aan haar door te geven dat ik gewoon niet kan wachten."

Kun je het leven begrijpen door te lezen?

"Lezen helpt wel. Het zet je aan het denken: waarom is het zo opgeschreven, waar komt dit vandaan? Boeken kunnen je wijzer maken. En na elke nieuwe wijsheid volgt een beetje melancholie. Sadder but wiser, zeggen de Engelsen. Maar de beste romans presenteren vragen en geen antwoorden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden