Klein Verslag

Ik heb gestemd op iemand met een mooie achternaam

Beeld Willem Pekelder

Vanochtend ontwaakte ik met het gedicht ‘Water’ van Hans Hagen. Margriet Vroomans las het voor op Radio 4: “Ik draag boten over zee. Ik golf, ik schuim, ik spat. Vissen jaag ik door mij heen. Zwemmers laat ik binnen. Regendruppels springen op. Spetters rimpels kringen.”

Hoe toepasselijk op de dag van de waterschapsverkiezingen! Edoch, eenmaal in het stemhokje had ik geen idee welk vakje ik rood moest kleuren. In mijn hoofd buitelden beelden van Buma, Rutte, Asscher en Baudet over elkaar heen. Maar sloeg ik het stembiljet open, dan zag ik: Vroegop, Bruil, Klumpes en Biljoen. Dat was andere koek.

Komt allemaal door de televisie. Wekenlang overspoelde ze ons met landelijke politici. Ze oreerden over de aanslag in Utrecht, integratie en immigratie, Poetin en de Europese krijgsmacht, maar nooit over de muskusrat in Eernewoude, het boezemgemaal Katwijk of het riool in Bergen Binnen. Om nog maar te zwijgen over de provinciale weg van Hellevoetsluis. Terwijl het vandaag toch ook Statenverkiezingen waren.

Hoe zouden andere kiezers toch hun keuze hebben bepaald tussen Vroegop, Bruil, Klumpes en Biljoen? Ik legde mijn oor te luisteren in het stembureau van het Rotterdamse stadhuis. Een vrouw van middelbare leeftijd zei: “Ik stem al heel mijn leven rood. Van mijn oma geleerd. Die vroeg altijd: je hebt toch wel rood gestemd? De SP is mijn partij. Helaas doet die aan de waterschapsverkiezingen niet mee. Dus is het PvdA geworden.”

Water Natuurlijk

Een jongeman vertelde: “Ik heb voor de provincie gestemd op iemand van Forum voor Democratie uit mijn woonplaats Oud-Beijerland. In de waterschapsverkiezingen heb ik me niet ­verdiept, maar mijn keuze is gevallen op Water Natuurlijk. Stemmen is nu eenmaal een burgerplicht.”

Vervolgens kwam er iemand uit het stemhokje die zich voorstelde als Harm Haverman. “Ik ben medewerker van de SP-fractie in Rotterdam, dus ik weet wel op wie ik moet stemmen. Het is voor de Staten een Rotterdamse SP’er geworden. Van de waterschappen heb ik geen idee wat ze doen, dus ben ik afgegaan op het advies van een vriend die ik op zijn blauwe ogen geloof: Water Natuurlijk.”

Conclusie: mijn drie gesprekspartners lieten hun keuze bepalen door achtereenvolgens traditie, bekendheid met een kandidaat en werkelijke politieke kennis. Althans wat de provincie betreft. Het waterschap bungelde er een beetje bij.

Verse dijkgraaf

Ik fietste vervolgens naar het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, en trof daar de verse dijkgraaf Toon van der Klugt. Die zei: “Natuurlijk waren het op tv bijna alleen maar Haagse politici, maar je kunt je als burger ook zelf iets verwijten. Op internet wemelt het van de informatie en filmpjes over de waterschappen. Met één druk op de knop te bekijken.”

Burgemeester Ahmed Aboutaleb was er ook. Hij had toevallig net zijn stem uitgebracht in het waterschapskantoor. “Ik heb PvdA gekozen”, onthulde hij. Om te vervolgen met: “Dieptreurig dat de tv zo weinig aandacht heeft besteed aan de Staten- en waterschapsverkiezingen. Alleen bij de NOS zag ik een provinciaal debat. Die omroep krijgt van mij de hoofdprijs: een negen.”

Zelf had ik ook juist gestemd. Op iemand met een mooie achternaam.

Klein Verslag

Willem Pekelder vervangt Wim Boevink. 
Lees meer afleveringen van zijn Klein Verslag op trouw.nl/kleinverslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden