Ik heb gelogen, zegt de jongen die 'terugkwam uit de hemel'

'De hemelopname van de maagd' van Francesco Botticini. Beeld Wikimedia

Hij had een ernstig auto-ongeluk, raakte in coma en werd na twee maanden verlamd wakker. Eenmaal ontwaakt wist hij het zeker: tijdens zijn afwezigheid was hij even dood geweest en had hij Jezus gesproken.

Het boek waarin Kevin Malarkey zijn ervaringen optekende, 'De jongen die uit de hemel terugkwam', ging ruim zes miljoen keer over de toonbank. Vijf jaar lang stonden hij en zijn vader in de Amerikaanse bestsellerlijsten. Nu brengt Malarkey zijn lezers een ontluisterende boodschap: hij is nooit dood geweest. De hemel heeft hij niet bezocht en Jezus heeft hij niet gezien.

"Ik zei het omdat ik dacht dat het me aandacht zou opleveren", schrijft hij op de website PulpitandPen. In een korte verklaring geeft hij er blijk van het rechte orthodox-christelijke pad gevonden te hebben en wijst hij naar het enige boek dat volgens hem wel deugdelijke informatie geeft over hemel en hiernamaals: de Heilige Schrift.

Malarkey: "Toen ik mijn beweringen deed, had ik de Bijbel nog nooit gelezen. Mensen hebben van mijn leugens geprofiteerd en zullen dat blijven doen. Ze zouden de Bijbel moeten lezen, dat is genoeg. Het is de enige bron van waarheid. Niets dat door mensen is geschreven, is onfeilbaar. We worden alleen vergeven als we ons van onze zonden te bekeren en geloven dat Jezus de Zoon van God is."

Uit de handel gehaald
Het mea culpa zorgt voor schaamte bij Malarkeys uitgever, de grote christelijke firma Tyndale House. Die heeft inmiddels excuses aangeboden en besloten om de verkoop van de boeken en aanverwante producten stop te zetten. Een van de grootste Amerikaanse ketens van christelijke boekhandels, LifeWay, haalde het boek direct uit de schappen. De uitgever van de Nederlandse vertaling, Kok, laat desgevraagd weten dat zij ook de verkoop stopzet. Er zijn zo'n 2000 Nederlandstalige exemplaren verkocht.

Kritische bloggers wijzen ondertussen op berichten die Malarkeys moeder vorig jaar op haar blog plaatste. Daarin noemde ze boek 'onbijbels' en sprak ze haar verbazing uit over het feit dat niemand er vraagtekens bij plaatste. Haar zoon zou zich er al langer ongemakkelijk bij gevoeld hebben, maar werd volgens haar niet gehoord. Zijn vader zou ondertussen binnenlopen.

Ondanks dat de vader het boek samen met Kevin schreef, stond het contract alleen op zijn naam en gingen de royalties naar zijn rekening. Sommige prominente evangelicalen vragen zich nu af waarom de memoires niet eerder ter discussie zijn gesteld. Er stond te veel op het spel, vermoeden zij.

Beeld Uitgeverij Kok

'Hemeltoerisme': een heus genre
'De jongen die uit de hemel terugkwam' is een van de pioniers in het genre dat 'hemeltoerisme' wordt genoemd. Twee jaar geleden kreeg het concurrentie van 'Na dit leven' van neurochirurg Eben Alexander, die door een bijna fatale bacterie-infectie in coma raakte en een reis door de hemel gemaakt zou hebben.

Alexander profileert zich sinds zijn reis als een bekeerd scepticus. Hij beschouwde bovennatuurlijke uitstapjes aanvankelijk als hallucinaties, maar sluit uit dat hij zelf hallucineerde. Tijdens zijn reis vertoonden zijn hersenen geen activiteit, redeneert Alexander. En dus is het uitgesloten dat zijn brein met hem aan de wandel was gegaan.

Ook populair is het relaas van Colton Burpo, die op vierjarige leeftijd naar de hemel gereisd zou zijn toen hij werd geopereerd aan een gesprongen blinde darm. De kleine Colton zou Johannes de Doper hebben ontmoet en bij Jezus op schoot hebben gezeten. Ook ontmoette hij naar eigen zeggen zijn overgrootvader, die hij nooit gekend had. Zijn verhaal werd vorig jaar verfilmd door Sony Pictures. Deze film 'Heaven is for real' werd een bioscoophit in Amerika.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden