’Ik heb geen boek aangeraakt’

Zo’n 201.000 leerlingen doen eindexamen. Trouw volgt leerlingen van CSG Jan Arentsz in Alkmaar. Dag 8: Vmbo’er Maaike de Haas (15) ziet het verschil tussen voorstelling en vormgeving.

Tekenen is een van de lievelingsvakken van Maaike de Haas (15). Ze is er goed in, zegt de vmbo-scholiere. „Het verschil tussen vormgeving en voorstelling zie ik gelijk, veel mensen halen het door elkaar en weten niet wat het betekent”, vertelt Maaike. Gistermorgen was ze dan ook binnen drie kwartier klaar met haar eindexamen ’beeldende vakken’, zoals tekenen officieel heet. „Ik moest een kwartier wachten, want je mag pas na een uur weg.”

Het thema van het examen was water. Maaike moest 35 open vragen beantwoorden. „Er was bijvoorbeeld een vraag over een kunstwerk met allemaal verschillende fonteinen in Parijs. Je moest aangeven waarom die fonteinen bij elkaar hoorden. Het was vrij makkelijk.”

Dat ze voor dit vak helemaal niet heeft geleerd, vindt ze zelf niet zo gek. Maaike heeft tijdens deze examenperiode zelfs geen enkel boek aangeraakt, vertelt ze zonder schaamte. Dat doet ze bij geen enkele toets. „Als ik leer vergeet ik de stof juist sneller. Wanneer ik iets hoor, kan ik het veel beter onthouden. Deze examens zijn trouwens ook veel makkelijker dan de tentamens.” Thuis zit daarom niemand haar achter de broek. „Ze weten dat ik alles door elkaar haal wanneer ik ga leren. Ik heb een slecht korte termijngeheugen.”

Alle vakken waar Maaike examen in doet, doorloopt ze met twee vingers in de neus. Alleen het vak economie gaat de scholiere niet makkelijk af. „Maar daar zal ik nooit iets van snappen”, zegt Maaike. Druk maakt ze zich er niet om. „Ik denk dat ik een vijf heb gehaald voor economie. Maar zelfs met een vier ben ik geslaagd.”

Maar wordt ze dan nooit geplaagd door zenuwen, examenstress en slapeloze nachten? „Helemaal niet”, lacht ze. „Ik weet het, ik ben een geval apart.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden