'Ik heb altijd al willen schrijven, maar weet niet of ik het kan ...'

Filosoof Coen Simon laat zien hoe je uitspraken uit het nieuws fileert

COEN SIMON

Advertentie van de NRC Academie voor de Online Creative Writing Academy

Een paar jaar geleden heb ik me voorgenomen om nooit meer te stoppen met roken. Dat is geen gemakkelijk voornemen, misschien zelfs wel lastiger dan stoppen. Tot nu toe gaat het goed, maar net als voor de gestopte roker geldt dat het verleidelijk is te twijfelen aan je besluit. De roker wordt namelijk verscheurd door twee strijdige emoties, het verlangen naar genot en de angst voor de dood. En aan beide emoties moet een mens zich nooit volledig overgeven.

De wil is een raar ding. Kun je willen iets te willen? Of wil je het dan al? Je kunt in elk geval niet willen niets te willen, zei Schopenhauer. Willen doen we altijd. Ook als we niet weten wat we willen. De uitspraak 'waar een wil is, is een weg' is dan ook zinledig. Het probleem is niet de wil, en ook niet de weg. Het probleem is welke weg je de wil opstuurt.

Een weg die ik niet wil inslaan, is bijvoorbeeld die van de skivakantie. Niet omdat ik niet wil skiën. Integendeel, skiën lijkt me fantastisch. Zo fantastisch dat, als ik dat eenmaal een keer gedaan heb, dat dan ieder jaar wil. En dat wil ik niet. Dit had ik me natuurlijk beter bij het roken kunnen bedenken, maar dat is nu te laat.

Hoe dan ook, de uitspraak 'ik wil skiën' betekent uit mijn mond iets anders dan uit de mond van iemand die jaarlijks op skivakantie gaat. Hij wil iets anders dan ik, omdat hij weet wat hij wil. Zijn wil heeft inhoud. En 'ik wil skiën' is voor mij dus ook een ander soort willen dan wanneer ik zeg 'ik wil roken'.

Kun je eigenlijk wel iets willen wat je nooit eerder hebt gedaan? We kunnen wel van alles zeggen dat we het willen, maar willen we het dan ook? Want wat is dat voor een wil, die niet weet wat-ie wil?

Dit dacht ik allemaal toen ik een advertentie zag van de NRC Online Creative Writing Academy met de uitspraak: 'Ik heb altijd al willen schrijven, maar weet niet of ik het kan ...' Ik dacht ook: wat willen docenten die curisten opleiden met zo'n voornemen? Dat er nog meer schrijvers komen op de overvolle boekenmarkt? Dat kun je niet willen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden